Molendag in teken van brood en water

28-04-2017 Uit Redactie

Foto: De Schiedamse Molens

SCHIEDAM -  Water en brood. Daar gaat het over ruim twee weken over, tijdens Nationale Molendag.

Want de meeste molens in Nederland, ook die in Schiedam, zijn zogenaamde Korenmolens. Gebouwd om het graan te malen voor bakkers. In Schiedam ging in de loop der tijd het grootste deel van de productie van de molens naar de jeneverbranderijen. Vandaag de dag wordt er op molen De Vrijheid nog steeds ambachtelijk gemalen.

Molendag biedt een unieke kans om eens te gaan kijkje in het maalbedrijf. De Vrijheid levert aan branders, maar ook aan bakkers, horeca, tussenhandel en direct aan de consument via de molenwinkel in De Walvisch. Bij gelegenheid van Molendag wordt er voor de thuisbakkers een broodbakwedstrijd gehouden, waarbij er gebakken moet worden met de ambachtelijk gemalen vijfgranenmix. De strijd gaat er om wie zich dit jaar de beste hobbybakker van Schiedam en omstreken mag noemen.

Deelnemers kunnen zich opgeven in molenwinkel De Walvisch. De beoordeling van het gebakken brood vindt plaats op in molen De Vrijheid, op Molendag. Twee bakkers zullen er bovendien brooddeegworkshops geven; deelnemers krijgen hopelijk nog meer plezier aan zelfgebakken brood.

Water komt vooral tot uitdrukking in en om de Babbersmolen, in de polder. Daar kunnen bezoekers met een groot houten scheprad een mini-polder droogmalen in een boezem met een echt sluizensysteem. Leerzaam en leuk, beloven de organisatoren.

Molendag is op zaterdag 13 mei, tussen tien en vier.Gerelateerd