Categorieën

Service

Museum vraagt bezoekers advies

Museum vraagt bezoekers advies
Uit

Museum vraagt bezoekers advies

  • Kor Kegel
  • 31-05-2018
  • Uit
Museum vraagt bezoekers advies

Wie weet meer feitjes over de historische objecten?

SCHIEDAM – Nog niet eerder in Nederland konden museumbezoekers meedenken en adviseren over de museumcollectie. Het Stedelijk Museum Schiedam heeft dus weer een primeur. Sinds gisteren kunnen bezoekers tien procent van de historische collectie bekijken en hun kennis hierover delen met het museum.  

,,Help ons!’’ vraagt museumdirecteur Deirdre Carasso vooral aan het Schiedamse publiek. ,,Wat kunt u ons vertellen over collectezakken, toverlantaarnplaatjes, huishoudelijke voorwerpen, een noodkachel? Wat u erover weet, kan een voorwerp belangrijk maken om te bewaren. De bezoekers kunnen met hun verhalen de criteria aanscherpen om iets wel of niet te behouden voor toekomstige generaties.’’  

De historische collectie van het Schiedamse museum bestaat uit meer dan tienduizend objecten, die bewaard worden in het depot in Den Haag. De collectie is enorm gevarieerd en bestaat uit potten, pannen, kruiken, gereedschap uit de jeneverindustrie en de scheepsbouw, pistolen uit de schutterij, een stadsgalg, munten en penningen enzovoorts enzovoorts.

Duizend objecten zijn nu in het museum op de Hoogstraat 112 te zien. Veel ervan kreeg het museum in de loop der tijd van particulieren geschonken, maar soms werden ze niet eens uitgepakt en vaak ook hadden blokkendozen, kaarslantaarns en andere attributen niets met de geschiedenis van Schiedam te maken. ,,We hebben tientallen stoofjes. We kunnen de collectie best vrijwaren van doublures, tenzij er interessante verhalen over zijn,’’ zegt Deirdre Carasso.

‘Uit het depot: werk in uitvoering’ – dat is de titel van het project, waarmee het Stedelijk Museum Schiedam duidelijk wil krijgen wat dé historische collectie zou moeten zijn. ,,Wat ontbreekt er? Wat is minder interessant? Van sommige objecten weten we veel, maar van andere helemaal niets.’’ De museumbezoekers kunnen hun steentje bijdragen, zodat de geschiedenis van Schiedam aan de hand van de objecten beter gedocumenteerd kan worden.  

Tot en met zondag 3 juni staan de museummedewerkers klaar om de verhalen van de bezoekers te horen. Daarna gaan specialisten tussen dinsdag 5 juni en donderdag 14 juni elk object bekijken. Dat kan ertoe leiden dat objecten die niets vertellen over de geschiedenis van Schiedam in een speciale database voor musea gaan. Mogelijk zijn ze elders beter op hun plek. Hiervoor hebben de Nederlandse musea een gedragscode en richtlijnen afgesproken. Bezoekers mogen toehoorder van dit proces zijn. Vanaf donderdag 14 juni tot en met zondag 17 juni kunnen alle Schiedammers naar de uitkomst komen kijken en eventueel nog aangeven met welke keuzes ze het niet eens zijn.
Er zijn informatiebijeenkomsten op donderdag 14 juni om 20.00 uur en zaterdag 16 juni om 15.00 uur. Collectiemedewerker Leonie Wingen zal vertellen welke discussies er gevoerd zijn en Dieuwertje Wijsmuller, expert in collectievorming, gaat in op museale criteria. Zij is voor dit project ingeschakeld als extern deskundige.  

Het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. en Stichting De Grootfonds steunen het project. Samen met gemeentearchivaris Laurens Priester en voorzitter Reinard Maarleveld van de Historische Vereniging Schiedam heeft Diewertje Wijsmuller met de museummedewerkers relevante thema’s besproken, waarop komende tijd moet worden gelet.
Museumbezoekers die speciaal voor dit project komen, hoeven geen entree te betalen. Heb je een Museumjaarkaart, dan zijn ook de andere tentoonstellingen gratis. Schiedammers kunnen de rest van het museum bezoeken voor vijf euro. 
 

fotobijschriften:

Miniatuurwagen van het Schiedamse expeditie- en verhuisbedrijf J. Kooijman, gemaakt van hout en metaal tussen 1890 en 1910. De maker is onbekend, tot nu toe. Misschien weten museumbezoekers er meer over. Foto: Tom Haartsen  

Het porseleinen servies van Wilton-Fijenoord is tussen 1950 en1965 gemaakt door Franz Heinrich. Het metalen tafelcouvert is door de Delftse Sola-fabriek vervaardigd, ergens tussen 1935 en 1999. Servies en bestek werden gebruikt bij directiediners van WF. Foto: Tom Haartsen