Music Distillery: klein en lokaal, tevens groot en internationaal

09-10-2019 Uit Kor Kegel

Beeld van Music Distillery uit een eerdere editie; foto: MD

SCHIEDAM – Music Distillery, komend weekend het hoogtepunt van de jazzmuziek in Nederland, verenigt schijnbare tegenstellingen in zich. Het is kleinschalig van opzet. Maar het duurt wel drie dagen, van vrijdag tot en met zondagmiddag, en er treden flink wat muzikanten op. Kleinschalig en toch groots, die combinatie is alleen mogelijk als je goed over de formule nadenkt en niet het North Sea Jazz Festival wilt kopiëren, maar de sfeer van een undergroundclub weet neer te zetten.  

Nathalie Lans kan dat. Met haar muziekbedrijf NL is ze verantwoordelijk voor de programmering en de communicatie van Music Distillery. Dat doet ze nu voor de derde keer in opdracht van stichting Jazzpodium Waterweg. Bestuursleden Frans van Krugten, Enno Lobo en Rob Roskam constateren met enthousiasme hoe Nathalie Lans opnieuw aankoerst op een broedplaats waar muzikanten en publiek samen in hun muziekbubble stappen en na afloop samen gezellig een Schiedams drankje doen.  

Klein en toch groot, dat is niet de enige paradox die Music Distillery kenmerkt. Het driedaagse muziekfestival is zeer Schiedams van opzet. Nathalie en haar NL zijn puur Schiedams en de plek waar alles plaatsvindt, de Nolethallen aan de Buitenhavenweg, zijn van het meer dan drie eeuwen oude familiebedrijf Nolet ofwel Nolet Distillery. “Met elkaar laten we zien dat er mooie producten van Schiedamse bodem komen: een distillaat van creativiteit en kwaliteit. Een muziekdistillaat dat Schiedam op de kaart zet”, zegt Nathalie Lans. “We doen het voor de Schiedammers, maar zeker ook voor mensen buiten de stads- en landsgrenzen. Ik ben er dan ook trots op dat we al sinds de tweede editie een brand event voor de gemeente Schiedam zijn.”

Maar tegelijk is Music Distillery zeer internationaal, want Nathalie Lans heeft artiesten van wereldfaam gecontracteerd. Niet alleen Amerikaanse artiesten. Ook topmuziek uit bijvoorbeeld Lagos met de Nigeriaanse trompettist Etuk Ubong als rijzende ster. Op het programma staan Candy Dulfer, Massada, MC Piper, Carolina Dijkhuizen met Gare du Nord, Ellen ten Damme, DJ Cross... namen die er niet om liegen.  

William Piper uit New Orleans is master of ceremonies van Music Distillery. “Wij waren onder de indruk van zijn performance als MC Piper in de legendarische Bourbon Street, maar ook van zijn veelbelovende DNA-onderzoek als aankomend professor. Zulke ontmoetingen met gepassioneerde mensen staan symbool voor Music Distillery”, zegt Nathalie Lans. 

Vrijdag staat in het teken van New Orleans, zaterdag draait het om soul en funk met een live Donna Summer-show van Gare du Nord starring Carolina Dijkhuizen. Dan herleven de discoparty’s van een halve eeuw geleden. Vervolgens een wereldprimeur, want DJ Cross maakte voor Music Distillery een speciale set, Full Force door het muzikale verleden. 
Massada stond al langer op het verlanglijstje. Nathalie Lans is trots dat deze latin rockband Music Distillery afsluit. Ellen ten Damme wist ook tijd vrij te maken om in Schiedam op te treden met haar nieuwe show met chansons van Charles Aznavour, Françoise Hardy, Edith Piaf en Josephine Baker.