Musical over leven van Evita

16-09-2018 Uit Advertentie

Brigitte Heitzer en René van Kooten kruipen in de huid van Evita en Che; foto: Roy Beusker


SCHIEDAM - Het zijn drukke dagen voor de spelers van de musical Evita. Zes dagen in de week wordt er gerepeteerd om optimaal voorbereid te kunnen presteren op de première. Hoofdrolspelers Brigitte Heitzer en René van Kooten carpoolen naar de repetitieruimte. "Dat is niet alleen gezellig en handig, maar in de auto praten we ook veel over de voorstelling en onze rollen", aldus Van Kooten.

Brigitte Heitzer brak in 2007 door toen zij het televisieprogramma 'Wie wordt Evita?' won. Nu, tien jaar later, kruipt zij wederom in de huid van de first lady van Argentinië. "Ik vind het heerlijk om weer Evita te kunnen spelen. Ik heb mij tien jaar geleden in de persoon verdiept, maar de verwondering blijft over wat ze teweeg heeft gebracht. Je blijft je verbazen over deze bizarre en rare vrouw, maar je hebt ook weer bewondering voor haar. Het is een ontzettend interessant persoon", zegt Heitzer. De musicalster vindt het mooie aan Evita dat het een rol is waar je veel kanten mee uit kan. "Evita is niet als bijvoorbeeld Belle uit 'Belle en het Beest' gewoon een prinsesje. De rol heeft zo'n uitgebreid kleurenpalet die ik als acteur samen met de regisseur kan inkleuren."

Tegenspeler René van Kooten geniet enorm van zijn rol als Che. Een rol waarvoor hij tien jaar geleden geen auditie kon doen omdat hij toen de hoofdrol had in Les Miserables. "Evita is een prachtige musicalklassieker van Tim Rice en Andrew Lloyd Webber die echt heel goed in elkaar zit en heel erg goed is geschreven", vertelt Van Kooten. De uitdaging zit in zijn ogen vooral in het feit dat het een doorgecomponeerde musical is. "De muziek gaat gewoon door dus je moet heel scherp zijn. Sommige nummers zijn goed te doen maar andere zijn weer ingewikkeld", zegt hij. "De muziek vertelt als ware het verhaal." Van Kooten is erg blij met de rol van Che die op cynische wijze commentaar geeft op hetgeen Evita doet. "Che geeft politiek sociaal commentaar. Hierin herken je de licht-cynische René. Che komt op voor de have-nots, de mensen die niks hebben. Daar herken ik mezelf in.”

Zowel Heitzer als Van Kooten verheugen zich erop dat Evita straks met een live-orkest de theaters in gaat. "Gek genoeg is een live-orkest niet meer standaard, terwijl dat volgens mij juist wel het geval zou moeten zijn", zegt Heitzer. "Het orkest zit op het podium en geeft echt een extra dimensie aan de musical", vult van Kooten aan.

De twee acteurs stonden een paar weken geleden voor het eerst met Evita op het podium op de Musical-Sing-a-Long tijdens de Amsterdamse Uitmarkt. "We waren toen nog niet aan het repeteren, maar het ging heel goed en het publiek was erg enthousiast. En Brigitte was magisch", aldus een trotse van Kooten. "Dat belooft wat voor de tournee."

Evita is op 6 en 7 oktober te zien in Theater aan de Schie. Op 6 oktober is de voorstelling om kwart over acht, de zondag erop om drie uur, een matinee dus. Kaarten voor de voorstelling kosten 39,50 euro en zijn te reserveren via I: www.theateraandeschie.nl.