Niet alleen maar alleluja bij heropening horeca

21-06-2020 Uit Vincent van Ardenne

Wordt het ooit weer zoals het was? Terras van het Stadhuis, september 2019


SCHIEDAM – De horeca in Schiedam juichte mee toen op 1 juni om twaalf uur de zaken en terrassen open mochten. Na maanden afzien – op 15 maart moesten de zaken op stel en sprong dicht om de Corona-uitbraak in Nederland in toom te houden – kon er weer gewerkt worden. Vincent van Ardenne, mede-eigenaar van het Stadhuis en Sjiek, kijkt terug op de afgelopen weken.

“Het is een mooie zonnige dag, Tweede Pinksterdag, en de mensen staan in de rij om plaats te nemen op het terras.

We zijn allemaal gespannen, alsof we op een schoolreisje gaan. Want wat kunnen we verwachten? Komen de mensen wel? Begrijpen ze de maatregelen? Houden ze zich hier wel aan of moeten we de gehele dag politieagentje spelen?

Het viel gelukkig allemaal mee. De mensen kwamen en hadden er niet alleen veel in, maar hadden ook veel begrip voor de regels. Het viel wel op dat de meeste mensen de regels niet of nauwelijks kennen. Maar dat is niet vreemd, omdat wij als ondernemers ook niet precies weten wat wel en of niet mag. Het is wel duidelijk dat er per gemeente andere regels of werkwijzen worden gehanteerd.

Wat het ook onoverzichtelijk maakt, en wat tevens een gevaar voor onze heropening betekent, is dat sommige collega’s er vanaf dag één niks aan hebben gedaan, of collega’s die na een paar dagen de maatregelen laten varen. Zou jammer zijn als door deze collega’s de horeca zijn deuren weer moet sluiten, want dat overleven de meeste zaken echt niet.

Ik begrijp en deel de frustratie van mijn collega’s die zien dat bijvoorbeeld de Albert Heijn vanaf 1 juni alle maatregelen heeft afgeschaft, terwijl wij juist beginnen met een streng regime, maar we moeten het hier maar mee doen en er voorzichtig mee omgaan, want weer gesloten worden is geen optie.

Maar zoals gezegd, we gingen weer open en het was een stralende dag… de laatste van die week… Wat we toen merkten, hadden we niet verwacht. Het was rustig, ondanks dat we door de regels maar dertig plekken binnen in het Stadhuis hebben, kwamen die niet elke dag vol. In Sjiek is het beeld niet veel anders. De mensen zijn bang; niet bang om op het terras te zitten, maar wel bang om binnen te zitten. Ondank de 1,5 meter afstand binnen en de goede ventilatie in ons pand, zijn mensen heel voorzichtig geworden.

We hebben zelfs schermen geplaatst, ondanks dat dit niet wordt goedgekeurd als een maatregel. Maar we hadden ze al besteld in geval dat daar een run op zou komen. Des te groter was natuurlijk onze verbazing toen we te horen kregen dat er eerst nog een testcase moest worden gedaan om te kijken naar het nut van de schermen. Daar hadden ze twaalf weken de tijd voor gehad en alle winkels hangen wel vol?

Van onze vaste gasten horen we veel; we kijken het nog even aan. Ook de onduidelijkheid omtrent de regels qua reserveren weerhoud veel mensen. Het is ook lastig uitleggen aan mensen dat je verplicht moet reserveren, maar dat het ook ter plekke aan de deur kan. Met de lunch merken we heel erg dat veel van onze vaste gasten nog steeds thuis werken. Tijdens de lockdown waren we meteen gestart met het bezorgen van gerechten. Dit doen we nog steeds want we kregen veel signalen van gasten dat ze daar erg blij mee waren.

Dus met mooi weer – en dat was de afgelopen weken helaas te weinig het geval – valt er wel redelijk goed te draaien, mede door de uitbreiding van onze terrassen en de bezorgservice, maar binnen is het nog pappen en nat houden.

Ik moet er niet aan denken als wij geen terras zouden hebben gehad. Vergelijken met vorig jaar is lastig, als je denk aan omzet. Juni 2019 was extreem wisselvallig. Van hitterecord naar de meeste neerslag van juni ooit gemeten. Op zich is die wisselvalligheid wel typerend voor juni, daarom is vaak de mei maand veel interessanter voor de horeca met een terras. De eerste zonnestralen van het jaar, maar nog niet te warm. Redelijk constant weer. Maar als we momenteel naar de omzetten kijken van vorig jaar en naar de omzetten van nu, dan zie je een verval van ruim vijftig procent.

We hopen en verwachten dat er binnenkort vanuit de regering een versoepeling komt en dat zal hopelijk de gasten meer vertrouwen geven om weer de deur uit te gaan.

Wat heel interessant gaat worden is de zomer, normaal gesproken hebben we ook last van de schoolvakanties, maar nu is de kans groot dat er toch veel mensen thuis blijven.


PS. Ondertussen heeft Van Ardenne vernomen dat het ministerie het inzetten van plexiglas als veilig alternatief voor de 1,5 meter niet goedkeurt. “Je begrijpt de verbazing wel van alle ondernemers die daarin hebben geïnvesteerd, in navolging van de detailhandel waar je niet anders ziet. Het voelt voor de horeca sowieso een beetje of wij harder worden aangepakt dan andere sectoren.”

 


Gerelateerd