Niet te missen: Sir No Sir in De Kroepoekfabriek

18-11-2021 Uit Advertorial/Herman van Nieuwenhuizen


VLAARDINGEN – Vanaf acht uur 's avonds is het zo’n beetje over en sluiten in het uitgaansleven, maar wie daarna nog wil genieten kan deze week nog wel terecht in De Kroepoekfabriek aan de Koningin Wilhelminahaven in Vlaardingen. Voor zover we weten houd je er morgen droge voeten aan over (geen hoogwater) maar je maakt ook nog eens een optreden mee dat je lang zal heugen.

Morgen speelt in de Kroepoekfabriek namelijk Sir No Sir, een relatief nieuw muziekcollectief, waarvan de (vaste) leden hun sporen al ruimschoots hebben verdiend. Sir No Sir is gevormd rondom Tessa Nikopoulos en Toon Raaf en in de clip bij dit artikel zie je beiden een geslaagde proef van hun kunnen geven. Eind 2021 brengt het collectief haar debuutalbum uit, maar tijdens deze try-out in De Kroepoekfabriek krijgen bezoekers een flinke 'sneak peak'.

De deur opent om half negen, aanvang concert negen uur, entree € 4,-.

Sir No Sir refereert wat hun nummers betreft aan de ‘klassiekers’ van groepen als Fleetwood Mac, Radiohead en Portishead, maar dat is wel erg gemakkelijk; Herman van Nieuwenhuizen van Vlaardingen24 wilde meer weten van Toon Raaf, in de clip achter de piano te zien.

Staat Sir No Sir op de schouders van al die beroemde voorgangers?

"Leuk dat je de moeite neemt om het punt van de referenties aan te stippen’’, aldus Toon Raaf. "Zelf had ik dat als tiener al, waarom zou je vergelijken? De reden dat ik op een gegeven moment overstag ben gegaan is dat journalisten en programmeurs al mijn mooie verhalen over de achtergrond van mijn muziekprojecten maar al te graag opzij schoven met als commentaar: 'Waar kan ik het mee vergelijken? Anders weet mijn publiek niet wat ze kunnen verwachten'.

Wat kunnen we dan verwachten en hoe is die naam Sir No Sir ontstaan?  

Raaf: "Sir No Sir heet zo om vele redenen, maar twee zijn het belangrijkst. Ten eerste is 'Sir, Yes Sir!' de Angelsaksische militaire manier om een bevel te accepteren, en daarmee het perfect tegenovergestelde van maatschappelijk activisme en systeemkritiek, precies twee punten waar onze teksten vaak over gaan. Om deze teksten in een bandnaam samen te vatten is voor Sir No Sir gekozen. Zelf schrijft de band de naam in hoofdletters, om het activisme te benadrukken. Daarnaast is het uitdagen van bestaande gendernormen een hoofdthema van het project. Dus is die 'sir' wel echt een sir? Die vraag stellen we aan het publiek door voor onze naam te kiezen. Kortom: we proberen op een positief geformuleerde manier uit te nodigen om vooral niet in hokjes te denken."

Dat zijn de teksten, maar hoe ‘klinkt het straks allemaal’?

"Eigenlijk is het een sterk meerstemmige poprockband gecombineerd met een klassiek ensemble. Dat resulteert in een dynamische, gevarieerde sound, die live een muzikale reis langs uitersten belooft. Maar de clips die we eerder opgenomen hebben spreken voor zichzelf."

Op het podium pakken Raaf, Nikopoulos en al die anderen straks nog meer uit. Voor kaarten kun je op deze link klikken en meer informatie over band en concert kun je hier vinden.

Let even op: bezoekers krijgen een zitplaats toegewezen bij binnenkomst. De bar is niet geopend. "We willen niet de schijn van horeca opwekken, daarom staan we toe dat je één ongeopend flesje water meeneemt naar het concert, andere consumpties zijn niet toegestaan’’, aldus de aankondiging van De Kroepoekfabriek.


Informatie:
Sir No Sir

Vrijdag 19 november om 21.00 uur
Deur open om 20.30 uur
Entree € 4,00
I: www.kroepoekfabriek.nl