Nieuw jaar nieuw festival | Schiedam24

Nieuw jaar nieuw festival

16-12-2016 Uit Redactie

Anne Rats - Lekker Belangrijk (foto: Hans Anderson) - op de kleine foto in de index: Koen Wouterse, Free as a bird

SCHIEDAM – Het wordt een echt festival, het initiatief van De Stokerij in het eerste echte weekend van het nieuwe jaar. Een uitgebreid programma met voorstellingen die ieder zijn vertoond, praktisch en overzichtelijk bij lkaar gebracht in het Wennekerpand.

Theaterfestival De Opstokerij is dus een logische naam. Drie dagen theatervoorstellingen, muziek, lezingen, eten en ontmoeting. Een voorproefje kregen sommige Schiedammers al tijdens de sneakpreviews die verschillende acteurs al lieten zien op scholen en in kroegen. De komende twee weken gaan de acteurs daar mee doen, ook in winkels en bij sportclubs.

Onder de voorstellingen die ten tonele worden gebracht, zijn Bedrog van Pinter, Lekker Belangrijk en Montyn. Bedrog gaat over de grens tussen fictie en werkelijkheid, in Lekker Belangrijk kruipt actrice Anne Rats in de huid van Lucky met als resultaat een filosofische voorstelling over het universum, eenzaamheid en de angst voor het onbekend. Let wel: de voorstelling is voor kinderen vanaf zes jaar. Acteur Yorick Zwart brengt Jan Montyn, de kunstenaar die zich in de oorlog aansloot bij de Duitsers tot leven in de gelijknamige voorstelling. Andere stukken die te zien zijn: Dusty Mixedfeelings (een preview van een voorstelling die pas in 2018 loopt) en Kiwi, Free As A Bird, waarin Koen Wouterse het leven op straat indringend op de planken brengt.

Met Rats, Zwart en Wouterse zijn ook de drie grondleggers van De Stokerij genoemd. Gezamenlijk zullen zij ook het improvisatietheater Nachtgasten opvoeren, samen met Wilfried de Jong, Erik van Muiswinkel en Lineke Le Roux.

De theatervoorstellingen worden omlijst met een uitgebreid programma: live muziek, een lezing met 'de mooiste scènes van nieuwe voorstellingen' en drie avonden een theatermaaltijd. De kaartverkoop voor het theaterfestival wordt verzorgd door het Theater aan de Schie.

Gerelateerd
Reacties