Nieuw klavecimbel in gebruik bij 't Huis te Poort

19-09-2021 Uit Redactie

Het klavecimbel van Jos van Houwelingen; foto: 't Huis te Poort


SCHIEDAM - 't Huis te Poort neemt, 'terug op het nest', op 1 oktober een klavecimbel in gebruik. Dat gebeurt door Michael Hell, een van de drie muzikanten van het Andreas Böhlen Ensemble, dat het concertpodium op de Dam betreedt met een optreden rondom de fluitconcerten van Giuseppe Sammartini.
 
Het klavecimbel werd aan stichting ’t Huis te Poort in bruikleen gegeven door de familie Van Houwelingen. Het is gebouwd door de enige jaren geleden overleden Jos van Houwelingen. Het heeft – mede door de Coronacrisis – enige tijd geduurd er het er bespeeld kon worden, voor publiek. 

Met het concert van het Andreas Böhlen Ensemble verhuist de organiserende stichting met zijn concerten terug naar het enige 'echte' Huis te Poort, te weten de Oud-Katholieke kerk op de Dam. Vanwege Corona week het uit naar andere podia, te weten de Westvest90 en Gatenburgh.

Nu dus na lange tijd weer een 'thuiswedstrijd'. Stichting 't Huis te Poort belooft 'een prachtig concert om onze terugkeer mee te vieren'. "De fluitsonates van Giuseppe Sammartini (1695-1750) zijn duizelingwekkend virtuoze en originele werken voor blokfluit en basso continuo, speciaal gecomponeerd voor professionele topmusici van de achttiende eeuw."

Sammartini heeft deze werken waarschijnlijk in Italië gecomponeerd vóór zijn tijd in Engeland. In vergelijking met zijn gedrukte werken voor dwarsfluit, bedoeld voor gebruik in huiselijke kring, zijn de blokfluit-sonates uitgebreider, virtuozer en origineler. "Sammartini hoefde zich hierin niet aan te passen aan het niveau van geoefende amateurs, maar kon componeren zoals hij wilde. Qua uitvoering vraagt deze muziek het uiterste van de musici."

Naast het werk van Sammartini speelt het Andreas Böhlen Ensemble composities van diverse tijdgenoten, waaronder Bach en Hasse. Met: Andreas Böhlen, blokfluit, Daniel Rosin, barokcello en Michael Hell, klavecimbel.Gerelateerd