Nieuw theater tussen servet en tafellaken

31-07-2017 Uit Redactie

Het theater in Ruimte in Beweging is in opbouw

SCHIEDAM – Het bloed kruipt waar het niet gaan kan: Rob Holmer werd letterlijk groot in Zoldertheater De Teerstoof en heeft theater in zijn bloed. Aangevuld met een lust tot ondernemen, brengt dat Holmer tot een nieuw initiatief: een theater in Ruimte in Beweging.

In de Boterstraat, in het bekende pand naast de garage waar ooit het glasmuseum zijn tenten opsloeg, biedt Ruimte in Beweging nu al onderdak aan Kunst Werkt. Gisteren presenteerde die voor het eerst de expositie 'Ode aan de Stip', met werk van Schiedamse kunstenaars. Formeel is de ruimte van choreograaf Liat Magnagy, die in de Boterstraat haar uitvalsbasis en oefenruimte heeft.

Holmer raakte als vrijwilliger betrokken bij het werk van Magnagy. Zij huurt de ruimte van de gemeente. Sinds enkele jaren bouwt zij aan de Boterstraat haar dansproducties op. Toen Kunst Werkt vorig jaar Pand Paulus op de Korte Haven moest verlaten, kon zij de dreigend-dakloze kunstenaars soelaas bieden.

Maar de ruimtes achter de onopmerkelijke gevel zijn groot. In het achterste gedeelte van het pand heeft Holmer de afgelopen tijd een theatertje ingericht. De stoelen kon hij vorig jaar op de kop tikken bij zijn oude liefde, De Teerstoof. Een bestemming was er niet voor. Twee goeie grids, daar gaat hij binnenkort op uit. Podiumdelen kon hij wel al goedkoop krijgen, et la voila: theater Ruimte in Beweging.

Holmer ziet voor theater Ruimte in Beweging vooral kansen bij voorstellingen die de huiskamer ontgroeit zijn, maar niet de middelen hebben om bijvoorbeeld een zaal in het Wennekerpand te huren: kleinkunst, toneel, muziek. Apollo Toneel, dat in het najaar wordt verwacht, is er daar een van. Martin Soeters, poppenspeler te Schiedam een andere. Soeters zal in augustus op vier vrijdagen met zijn voorstellingen 'Raaf op reis' en 'Mannetje Nies' in het nieuwe theatertje staan. Op de middag, vanaf twee uur, met een bescheiden toegangsprijs, in eerste instantie bedoeld voor de kleintjes.

Zo ziet Holmer het graag voor zich: talent een kans geven, goed ondersteunen op weg naar roem en glorie, samenwerken met partijen in de stad om te komen tot de beste 'oplossingen'. En voor alles geldt wat hem betreft: “Laat al het talent hier stormen en op hun bek gaan”. Een citaat van Youp van 't Hek, gast in De Teerstoof. “Dus durf en doe.” Dan gebeurt er wat. En heb je er zo maar een theater in Schiedam bij.Gerelateerd