Nieuw wandelseizoen Historische Vereniging

31-03-2019 Uit Redactie


SCHIEDAM - De Historische Vereniging Schiedam hervat na de winter het 'er-op-uitseizoen' met Schiedamse wandelingen.

De gidsen van de vereniging verzorgen van april tot en met oktober twee keer per maand een leerzame wandeling langs gebouwen en objecten in het stadscentrum en Kethel. Ten opzichte van afgelopen jaar is het programma flink uitgebreid: er zijn nu vijf verschillende wandelingen. Bovendien is het voortaan ook mogelijk om een wandeling op maat aan te vragen.

Elke eerste zondag van de maand voert de wandeling door het centrum van Schiedam; elke derde zondag is de gang door Kethel. De stadswandeling heeft twee varianten. Langs de Vesten begint bij de Ooievaarsbrug en volgt de grenzen van de stad zoals Jacob de Gheyn die in 1598 in kaart heeft gebracht. De Zwart Nazareth-wandeling begint bij de Korenbeurs en neemt de deelnemers mee naar het rijke Schiedamse jeneververleden.

In Kethel kent de wandeling drie versies. Bij ‘t Oude Raedthuys aan de Schiedamseweg 26 begint de dorpswandeling. Die gaat langs dorpsboerderijen, negoties en bewoners van de toen nog zelfstandige gemeente Kethel rond 1900. De tweede wandeling vertelt het verhaal over Bijdorp en de vroegere watermolens. Startpunt is de Schiedamseweg 198. Tot slot is er de polderwandeling, die begint bij de St. Jacobuskerk. Deze wandeling is alleen geschikt voor mensen die goed ter been zijn.

Nieuw dit jaar is de mogelijkheid om een wandeling op maat te maken. De Historische Vereniging Schiedam stelt graag mee te denken over een leuk uitstapje voor families, vrienden, collega’s, verenigingen of andere gezelschappen. De vergoeding die hiervoor wordt gevraagd, is naar verluidt 'bescheiden en hangt af van de omvang van het gezelschap.

De eerste wandeling van het seizoen, Langs de Vesten, is op zondag 7 april. Meer informatie via E: vrie2023@planet.nl.Gerelateerd