Nieuwe leden voor Het Gulden Glaasje

12-09-2020 Uit Redactie/Schiedammer Online


SCHIEDAM - Gisteravond rond zes uur werd de groepsfoto hieronder gemaakt op het bordes en de trappen van het oude stadhuis van Schiedam. De talrijke mensen op de drie terrassen op de Grote Markt vroegen zich af wat zich binnen in het oude stadhuis had afgespeeld. Er waren drie nieuwe leden van het 'Schiedamsch Jenevergilde Het Gulden Glaasje' geïnstalleerd. Bovendien traden er vier 'ridders' tot het gilde toe, onder wie wethouders Jeroen Ooijevaar en Marcel Bregman. Wat zich binnen afspeelde was overigens live te zien op een groot scherm op het terras van Brasserie Stadhuis.

De leden ofwel gezellen van het gilde houden zich actief bezig met het in ere houden en doen voortzetten van de tradities op het gebied van het branden van moutwijn en het distilleren van jenever. "De gezellen zijn enthousiaste mensen die de stad, met zijn rijke jeneververleden, willen promoten of die beroepshalve en door de familiegeschiedenis betrokken zijn bij het Jenevergilde", aldus Willeke Vester in haar toespraak. Vester is de deken ofwel voorzitter van het gilde. Zij installeerde als nieuwe leden Jos Poolman, Anne Rats en Louise Melchers. 

Jos Poolman is voorzitter van het bestuur van de Vrienden van het Jenevermuseum. "We willen Jos heel graag hier 'introniseren' als gezel om aan te geven dat we echt verder willen met de ingezette samenwerking met de Vrienden van het Jenevermuseum en willen voortbouwen aan het driemanschap met de Vrienden en de Historische Vereniging Schiedam", zei Vester die het nieuwe lid formeel benoemde door middel van drie slagen met een zwaard op zijn schouders, het uitreiken van een oorkonde en het toosten met een Oude Klare van Janse. 

Vervolgens riep ze in de trouwzaal van het oude stadhuis Louise Melchers naar voren. "Als dochter van Rein Melchers is zij bij uitstek een zeer goede aanwinst voor het gilde. Zonder haar vader zou er veel van de Schiedamse branders- en distilleerderstradities zijn verloren. En nu quote ik uit het artikel over Louise dat Marianne Ames geschreven heeft in het blad Scyedam van de Historische Vereniging Schiedam:

Ze zit bij het raam in de Melcherszaal van het Nationaal Jenevermuseum Schiedam. Zoals ze daar in de vensterbank zit, zo zat ze er ook als peuter tijdens de intocht van Sinterklaas. Louise Melchers duikt voor Scyedam in haar herinneringen als telg van het roemruchte distilleerdersgeslacht Melchers. In 1976 verkocht haar vader, achterkleinzoon van de oprichter, de zaak (en haar geschiedenis) aan drankhandelaren, die het bedrijf voortzetten als The Melchers Group.

Helaas is een deel van de oude pand in een brand verwoest. Wat moet het fijn zijn dat nu het Nationale Jenevermuseum in de oude distilleerderij is gevestigd. Louise is docent Nederlands op Scholengemeenschap Spieringshoek. Daarnaast schrijft Louise artikelen en maakt zij veel foto’s voor De Schiedammer Online."

Daarna richtte Vester het woord tot Anne Rats. "Anne is een betrokken import-Schiedammer. Herinneren jullie je Otje nog? De dramaserie over dat stoere meisje dat met dieren kon praten. Otje werd gespeeld door Anne Rats. Zij haalde in 2010 haar diploma op de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie. Na haar rol van Otje speelde ze in tal van televisieseries en films, zoals het Sinterklaasjournaal en Flikken Maastricht. In 2015 verhuisden Anne met haar partner Koen Wouterse van Amsterdam naar Schiedam. Begin 2016 richtten Anne en Koen samen met Yorick Zwart het Stadstheatergezelschap De Stokerij op. Wellicht kan Louise Anne inwijden in vooral de geschiedenis van de jenever in Schiedam. Anne drinkt in verband met haar werk maar heel weinig alcohol wat natuurlijk heel verstandig is. Geniet en drink met mate."

Ridders zijn mensen uit binnen- en buitenland die vanuit hun werk kunnen bijdragen aan de doelstellingen van het gilde. Gisteren werden Amanda Garnham, die werkzaam is in de armagnac-industrie, en Kenny MacKay, die werkzaam is in de wereld van het Britse gedistilleerd als nieuwe ridders ingewijd. Dat gebeurde online door middel van een Zoom-sessie en met virtuele ridderslagen met het zwaard van Willeke Vester. Wethouders Jeroen Ooijevaar en Marcel Bregman waren persoonlijk aanwezig voor de formaliteiten. Er zijn - na de installatie van gisteren - in totaal 27 gezellen en 28 ridders. 

De installatie van de drie gezellen en vier ridders gebeurde in aanwezigheid van burgemeester Cor Lamers en van gildelid Marjolein Beumer, directeur van het Jenevermuseum. Marjolein Beumer liet nog weten dat vandaag - zaterdag 12 september - het Jeneverfestival 2020 plaats zou vinden. Voor de eerste keer in de geschiedenis van het festival ging dat alleen online. Ze sprak de hoop uit dat volgend jaar weer een normaal bruisend festival in het Jenevermuseum en de - na de ingrijpende verbouwing heropende - Havenkerk kan plaatsvinden. 

Burgemeester Lamers benadrukte in zijn speech tradities als van Het Gulden Glaasje - en daarmee het verbinden van verleden en heden - belangrijk te vinden voor een stad als Schiedam. Hij haalde aan dat ook in de Belgische jeneverstad Hasselt een vergelijkbaar gilde bestaat, waarbij jaarlijks nieuwe leden worden geïnstalleerd. Alhoewel de omvang van de jeneverindustrie in Hasselt aanzienlijk kleiner is dan in Schiedam, loopt een groot deel van de inwoners uit voor de jaarlijkse introductie van nieuwe leden van het Hasseltse jenevergilde. Er wordt een kerkmis aan gewijd, het hele gevolg gaat - met velen in gewaden zoals de groene toga's van de Schiedamse gezellen - in processie door de stad en er is zelfs een speciaal jeneverbeeldje in de stad. Geen 'Manneken Pis' maar een figuurtje waaruit ongeveer een half uur lang de Hasseltse jenever omhoog spuit en de bevolking de glaasjes vult en op straat ledigt. 

Bekijk de foto'sGerelateerd