Ontdek de verborgen Plantagekerk

11-07-2020 Uit Redactie

Foto: je kunt vanmiddag naar binnen gaan in de Plantagekerk, mét een uur lang orgelmuziek (archieffoto door Louise Melchers)

SCHIEDAM - Na drie maanden van sluiting wegens de Coronamaatregelen, wordt vandaag weer gestart met de maandelijkse 'Deuren Open' in de Plantagekerk. De kerk is vanmiddag vrij te bezichtigen tussen 14.00 en 16.00 uur. Voor de diensten is  het aantal personen in de kerk gezien de Coronamaatregelen maximaal tachtig. Je kunt een dienst in verband met deze maatregelen uitsluitend op uitnodiging bezoeken. De diensten zijn wel online te volgen.

Van buitenaf is nauwelijks te zien dat er achter de deuren aan de Lange Nieuwstraat 61-63 een oude kerk schuilt. Je kunt vanmiddag naar binnen gaan om in alle rust het kerkgebouw te bekijken en desgewenst een gratis kopje koffie of thee te nemen. 

Het historische Rütter-orgel is te beluisteren tussen 14.30 en 15.30 uur. Gastorganist is vanmiddag Pim Mellegers. Niet alleen het orgel maar ook het gebouw is historisch interessant. Het werd gebouwd in 1872 door de Gereformeerde Kerk van Schiedam. Later zijn de orgelgalerij (1912) en de grote galerij (1923) aangebouwd. In 1955 werd de kerk verkocht aan de 'Vrije Gemeente'. Nu is dit bedehuis in gebruik door de Hersteld Hervormde Gemeente Schiedam.

"We zijn dankbaar dat deze 'Deuren open'-activiteit na drie maanden weer opgestart kan worden. Uiteraard worden de geldende Coronamaatregelen ook bij deze activiteit nageleefd. We verzoeken iedereen daar ook rekening mee te houden", zegt Wilfred Koppe van de Hersteld Hervormde Gemeente Schiedam. 

Hoe zit het met de kerkdiensten? "Nu het Coronavirus beter onder controle is, zijn de maatregelen voor kerkdiensten verder versoepeld. Vanaf 1 juli is er een maximaal aantal bezoekers van tachtig vastgesteld voor ons kerkgebouw. Dit is inclusief de predikant, ambtsdragers, organist, kosters en solisten. Door de anderhalve-meter-regelgeving passen meer mensen momenteel niet in het gebouw. Je kunt uitsluitend op uitnodiging van de kerkenraad een kerkdienst bezoeken." 

Je kunt de kerkdiensten in de Plantagekerk online volgen via YouTube:  https://www.youtube.com/channel/UCjnVTtTsURxsnaEAFehrxhg


Gerelateerd