Ontmoet & Groet: Maarten Bel

23-06-2022 Uit Advertorial

Maarten Bel met de Buurtplaatjes. Fotografie: Aad Hoogendoorn


SCHIEDAM - Elke eerste zondag van de maand organiseert Stedelijk Museum Schiedam Ontmoet & Groet. Omringd door kunstwerken vertelt een kunstenaar of expert uitgebreid over wat je in het museum kunt zien. Op zondag 3 juli om 14.00 uur is het de beurt aan Maarten Bel, de kunstenaar achter de Buurtplaatjes.

Er zullen weinig Schiedammers zijn die er niet van hebben gehoord: de spaaractie Buurtplaatjes. In samenwerking met Maarten Bel is een ware rage ontketend om plakplaatjes te verzamelen wanneer je inkopen doet bij lokale ondernemers. Dit keer niet van voetballers, maar van ‘gewone mensen’. Kapper Ingrid die ooit een klant wegstuurde omdat zijn haar te veel klitten had. Later hoorde ze dat deze man naar de hondenkapper was gegaan. Of van Cor die met kip Moos in de categorie zit van Mensen die weleens in de Lange Haven hebben gezwommen. In totaal zijn er bijna vijfhonderd plaatjes en die zijn nog tot en met 16 oktober in het Stedelijk Museum Schiedam te zien in de tentoonstelling Een bonte verzameling gewone mensen.

Als je al die plaatjes bij elkaar bekijkt, onderverdeeld in soms verrassende categorieën, dan zie je dat Schiedammers meer met elkaar gemeen hebben dan je in eerste instantie misschien zou denken. In de tentoonstelling ontdek je bovendien mooie verhalen die achter de plaatjes schuilgaan, van vrolijke quotes tot ontroerende verhalen. De tentoonstelling is niet alleen de moeite waard voor bezoekers die hun eigen plaatje in het museum willen bewonderen, maar voor àlle Schiedammers. De Buurtplaatjes-actie is ontwikkeld voor vijf wijken: Schiedam-Oost, Schiedam Zuid/West, Centrum, Nieuwland en Noord. Het idee ontstond in het hoofd van Maarten Bel. Hij realiseerde zich dat hij zijn buren nauwelijks kende en bedacht een oplossing. Zelf is hij een verzamelaar - hij spaart tweedehands mokken en cd’s met walvisgeluiden - en zo ontstond zijn plan: je buren sparen op een ludieke manier. Tijdens Ontmoet & Groet vertelt hij uitgebreid over zijn idee, de uitwerking, zijn ervaringen en de tentoonstelling.

Tickets voor Ontmoet & Groet zijn per mail te reserveren via E: tickets@stedelijkmuseumschiedam.nl. Deelname kost € 2,50 exclusief museumentree. Wie niet van tevoren heeft gereserveerd, kan op 3 juli bij de kassa vragen of er nog plaatsen beschikbaar zijn. Ontmoet & Groet start om 14.00 uur bij de kassa van het museum.