Categorieën

Service

Opstand tegen komst van Eroscentrum

Opstand tegen komst van Eroscentrum
Uit

Opstand tegen komst van Eroscentrum

  • Redactie
  • 15-10-2018
  • Uit
Opstand tegen komst van Eroscentrum

Foto: Nationaal Archief


SCHIEDAM - Een bijzonder thema krijgt de lezing van Sietske Altink donderdag in het Schiedams Boekhuis: het prostitutiebeleid in Rotterdam.

Altink gaf als titel aan haar lezing: 'Maasstadoperette. Opstand tegen de komst van een Eroscentrum'.

In de jaren zeventig trachtte de gemeente Rotterdam al blunderend de raamprostitutie op Katendrecht te ontmantelen. Er werden allerlei plannen gemaakt om tot een zogenaamd Eroscentrum te komen. Maar zodra er een plek werd aangewezen, kwamen hele buurten in opstand: het moest niet ‘daaro’. "Maar ‘waaro’ dan wel?", zo vraagt Altink in haar lezing. Het Eroscentrum kwam er niet. Maar het leverde wel een geschiedenis op die het waard is om nog eens op terug te kijken en die Altink Maasstadoperette is gaan noemen.

Sietske Altink (64) heeft zich enkele decennia als wetenschappelijk onderzoeker en journalist beziggehouden met prostitutiebeleid en de geschiedenis van de
prostitutie. Van 2012 tot 2016 was zij betrokken bij een internationaal netwerk van deskundigen op het gebied van prostitutie. Vanaf 2012 is zij redacteur van de
uitgebreide (historische) website www.sekswerkerfgoed.nl. Een boek van haar hand over de geschiedenis van de prostitutie in Rotterdam nadert zijn voltooiing. Haar meest recente werk was een onderzoek naar prostitutiebeleid voor de universiteit van Leiden.

Altink zegt met haar lezing ook te willen laten zien hoe vermakelijk het onderwerp prostitutiebeleid kan zijn.