Oud en nieuw

09-02-2020 Uit Han van der Horst


COLUMN - Het is februari en dit stuk gaat over oud en nieuw. Klachten hierover kunnen niet worden ingediend bij de redactie van Schiedam24, maar uitsluitend bij het kabinet van burgemeester Lamers, want hij is begonnen.

Onze burgemeester wil in Schiedam het afsteken van vuurwerk door particulieren helemaal verbieden. Daarom denkt hij in het openbaar na over alternatieven. Twee vuurwerkshows bijvoorbeeld in het laatste uur van oudjaar, die worden afgestoken door experts. Bijvoorbeeld ergens in de Woudhoek en aan de Maasboulevard. Dat is dan een beetje de Rotterdamse manier. Het oogt mooi, maar het is ook allemaal binnen een half uur afgelopen. Je zou ook kunnen nadenken over een heel frisse start waarbij je tegelijkertijd aansluit op veel oudere tradities.

Een jaar of vijftig geleden gingen de Schiedammers in de kleine uurtjes van de nieuwjaarsnacht elkaar uitgebreid feliciteren. Veel mensen hielden open huis voor hun vrienden en bekenden die een hele ronde deden door de stad. Veel cafés gingen open voor een wel heel vroege nieuwjaarsreceptie. Datzelfde deden sportkantines en sociëteiten. Tot klokke twaalf uur was oud en nieuw echt een familiefeest, dus vooral thuis. Daarna kwam daar radicaal verandering in en ging iedereen onderweg. Alleen echtparen met kleine kinderen bleven thuis.

Het leek wel een klein beetje op de jaarwisseling in Barcelona. Daar is van vuurwerk geen sprake. Wel loopt de hele stad uit om met veel cava, die mousserende champagne-versie van de Catalanen, feest te vieren.

Het lijkt me een prima idee om dat allemaal nieuw leven in te blazen. Van die gemeentelijke vuurwerken, dat is best mooi. Maar daarna loop je toch met je ziel onder de armen.Gerelateerd