Categorieën

Service

Oudste stadspark van Nederland viert 250-jarig bestaan

Oudste stadspark van Nederland viert 250-jarig bestaan
Wonen

Oudste stadspark van Nederland viert 250-jarig bestaan

  • Kor Kegel
  • 10-03-2017
  • Wonen
Oudste stadspark van Nederland viert 250-jarig bestaan

De Plantage kent zeer betrokken omwonenden en veel sympathisanten uit heel Schiedam; foto: Edwin Spek

SCHIEDAM – De Plantage viert deze zomer haar 250-jarig bestaan met maar liefst drie uiteenlopende evenementen: Proef! de Plantage - Nacht van het Park - K.Bouterfestival  

De Plantage gaat door voor het oudste stadspark van Nederland. Het tegendeel is nooit bewezen. Maastricht heeft ook een heel oud stadspark. Feit is dat stadsarchitect Arij van Bol’es (1694-1776) het park liet aanleggen in 1767. Het was toen een groene zone aan de oostrand van de Schiedamse stadsuitbreiding naar de Nieuwe Maas. In 1826 kwam de beroemde park- en tuinarchitect Jan David Zocher jr. (1791-1870) met een nieuwe inrichting van de Plantage.

Lange tijd is het groene gedeelte rond het bevrijdingsmonument van Jan van Luijn (1916-1995) gescheiden geweest van de Plantage, omdat er een verbindingsweg liep tussen de Tuinlaan en de Lange Nieuwstraat. Ook was er ter hoogte van Plein Eendragt een groot parkeerterrein middenin de Plantage met aan de zuidelijke rand hiervan een muziekpodium (de Schelp). In 2011 werd begonnen met een herinrichting van de Plantage, waarbij de verbindingsweg, het parkeerterrein en het muziekpodium werden verwijderd. Sinds 2012 is de Plantage tussen de Gerrit Verboonstraat en de Hoofdbrug één geheel.

Op initiatief van omwonenden is de Plantage een echt kunstpark geworden. Voorbij het in 1955 geplaatste bevrijdingsmonument staan de volgende beelden en objecten: de Mobiele Jurk van Esther Zitman (2002), de boombeelden van Frans Huisman (2005), La Destination Suprème II van Michel Snoep (2005), Lines XXII van Don Satijn (2006), Antipode van Lon Pennock (2007), het Muurgedicht van Ron Elshout en Tessa Schlechtriem (2014) en no thing van herman de vries (2015).  

Het feestjaar in de Plantage opent op zaterdag 10 juni met een cultureel foodfestival, genaamd Proef! de Plantage. Twee dagen lang staan er dat weekend foodtrucks en zijn er historische spellen, jazz, poëziepodia en workshops. Proef! de Plantage wordt georganiseerd door twee oud-Plantagebewoners, Willemijn Sneep en Susan Uiterwijk. Zij werken samen met lokale en regionale ondernemers om een fantastische eerste editie neer te zetten ter ere van het jubileum.  

Het tweede jubileumevenement is de Nacht van het Park op zaterdag 2 september. Het wordt weer een sfeervol nachtelijk kunstfestival vol licht en vuur. Eerdere edities van de Nacht van het Park trokken al 5000 bezoekers met het werk van landelijk bekende lichtkunstenaars.  

Het jubileumjaar sluit af met het K.Bouterfestival van donderdag 12 tot en met zondag 15 oktober, speciaal voor kinderen van 0 tot 100 jaar…Tijdens deze dagen is de Plantage één groot kabouterbos met verlichte paddestoelen, een tentoonstelling over Rien Poortvliet en honderden kabouters in het park.