Özgür Kar wint Volkskrant Beeldende Kunstprijs

06-03-2020 Uit Redactie

SCHIEDAM - Vanavond tegen de klok van elf uur is in een radio-uitzending van Opium op NPO4 live vanuit het Stedelijk Museum Schiedam door juryvoorzitter Barbara Visser bekendgemaakt wie van de vijf genomineerden de Volkskrant Beeldende Kunstprijs 2020 heeft gewonnen. De winnaar is Kunstenaar Özgür Kar (1992).

Kar is verbonden aan de Rijksakademie van beeldende kunsten. Hij werd voorgedragen door Rein Wolfs, directeur van Stedelijk Museum Amsterdam. ‘Zijn installaties bestaan uit twee tegengestelde lagen: gespierde cleane techniek versus een poëtische innerlijke dialoog’, schrijft de jury over het werk van Kar. Het zijn ‘twee lagen die in zijn winnende video-installatie At the end of the day op een bijna claustrofobische wijze tegen elkaar schuren’.

De onderscheiding bestaat uit een bedrag van tienduizend euro en een boekpublicatie ter waarde van eveneens tienduizend euro. Kars werk is tot en met 22 maart 2020 in het museum te zien, samen met dat van de andere vier genomineerden. Tot en met zondag 8 maart 2020 kunnen bezoekers in het museum op hún favoriet stemmen. De naam van de publiekswinnaar wordt op 15 maart in het museum bekendgemaakt tijdens de Volkskrant Beeldende Kunst Publieksdag. Naar het zich laat aanzien, zal de winnaar één van de andere vier genomineerden zijn. Vorig jaar werd zowel de juryprijs als de publieksprijs gewonnen door Funda Gül Özcan.

Barbara Visser merkte op dat de jury veel moeite had gehad met de keuze uit vijf gelijkwaardige inzendingen. Ze benadrukte dat dit geen cliché-opmerking van een jury-voorzitter was. "Uiteindelijk hebben we op gevoel gekozen, en de winnaar is - en nu graag tromgeroffel", zei ze, waarna de aanwezigen daar op de stoelen en tafels in het museum gehoor aan gaven. Op de foto boven zie je de genomineerden Özgür Kar (staande tweede van links), Isabelle Andriessen, Sharelly Emanuelson (via een videoverbinding), Philip Vermeulen en Wouter Paymans - luisterend naar Barbara Visser nog in grote spanning. "En de winnaar is Özgür Kar", sprak Barbara Visser vervolgens het verlossende woord.

Voorafgaand aan de live radio-uitzending, was er in het museum onder leiding van Anna van Leeuwen een talkshow met alle genomineerde kunstenaars en de scouts die hen hadden voorgedragen. De kleine foto bij het voorstuk van dit artikel zie je haar in gesprek met de uiteindelijke winnaar en zijn scout Rein Wolfs, directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam (op het scherm rechts op die foto zie je het werk At the end of the day).

Op de foto hieronder prijswinnaar Kar voor zijn werk At the end of the day.

Bekijk de foto's


Gerelateerd