Over straatmuzikanten in Zwart Nazareth

02-04-2021 Uit Redactie

Foto: HVS


SCHIEDAM - Schiedam krijgt zijn verhalen terug. De Historische Vereniging Schiedam (HVS) pakt de langlopende serie lezingen ‘Het Verhaal van Schiedam’ weer op.
 
Op zaterdag 10 april gaat het over volksvermaak, met name in de tijden dat de jeneverindustrie bloeide en woekerde. Cultuurhistoricus Paul Bassant vertelt erover vanaf een uur in de middag en ieder die wil kan digitaal aanhaken.

Bassant is bestuurslid bij de HVS en vrijwilliger bij het Stedelijk Museum en bij Wenneker Cinema. Ondanks deze drukke vrijetijdsbesteding heeft hij tijd gevonden onderzoek te doen naar de vrijetijdsbesteding van Schiedamse arbeiders in de negentiende en twintigste eeuw. In september hoopt hij te promoveren op zijn proefschrift 'Volksvermaak in Zwart Nazareth'.  Deze lezing vertelt hij vooral over 'de bewogen wereld van straatmuzikanten in Schiedam'. "Wie kregen er een vergunning en wat voor muziek mochten ze eigenlijk spelen? En waarom hadden straatmuzikanten vaak zo'n slechte naam?"

De komende periode wordt elke maand een online lezing gegeven. "Vanuit de luie stoel of vanaf de eigen keukentafel is de lezing met behulp van een computer, laptop of tablet te volgen", aldus de HVS.

Deelname aan de lezing is gratis; wel is aanmelding nodig via E: secretaris@historischeverenigingschiedam.nl. Na aanmelding ontvangt u een verwijzing, een link, waarmee u zaterdagmiddag 10 april toegang krijgt. Iedereen is welkom.

‘Het Verhaal van Schiedam’ is één van de online-activiteiten die de Historische Vereniging Schiedam in samenwerking organiseert met het Nationaal Jenevermuseum Schiedam. De HVS kan door de Coronamaatregelen niet haar gebruikelijke activiteiten organiseren in het pandje aan de Hoogstraat 74. Door gebruik te maken van de apparatuur bij het Jenevermuseum is het mogelijk om activiteiten online aan te bieden.
Gerelateerd