Paul Beckman

12-09-2021 Uit Han van der Horst


COLUMN - Je houd terecht je hart vast als ambtenaren met monumenten uit de openbare ruimte gaan sjouwen. Sculpturen zijn vaak gemaakt met het oog op de plek waar zij worden geplaatst. Het kan zijn dat zij ergens anders misstaan. Verplaatsing is dan geen verbetering.

Soms wel.

Sinds korte tijd staat Paul Beckmans 'Wand van kant' voor Panoramaflat 2 aan de Havendijk. Daar komt het kunstwerk veel beter tot zijn recht dan op de oude stek aan het Rozenburgerplein, een stukje dieper de Gorzen in. Daar sierde het een kinderspeelplaats. 

In het gras van de Havendijk wordt de subtiliteit van het werk pas goed zichtbaar. Het is inderdaad een wand van kant geworden. En Paul Beckman verdient het dat zijn geboortestad zijn werk de best mogelijke plaats geeft. 

Paul stamt uit een groot katholiek gezin. Zijn ouders – vader was organist – hadden geloof ik twaalf kinderen. 

Ik kende hem wel. Paul Beckman woonde in een groot oud huis aan de Tuinsingel – ik weet niet meer de hoeveelste – en in het Vierkantje op de Koemarkt dronk hij graag zijn borreltje. Hij was een stille, wat geïsoleerd aandoende man, die zich niet in woorden uitte maar met behulp van zijn contructies. Paul was eigenlijk meubelmaker. Wat hij bouwde, verhief hij echter altijd tot kunstwerk. Ik kwam eens bij hem thuis. Toen stond middenin de woonkamer een zitbank die in alles deed denken aan een havenkraan. Dat was een opdracht, vertelde Paul. Iemand wilde iets van zijn passie, de haven, in zijn interieur herkennen. Voor zulke uitdagingen was je bij hem aan het goede adres.

Al tijdens zijn leven kreeg Paul veel erkenning. Zijn werk werd gunstig besproken en alom bewonderd. Toch had ik altijd het idee dat hij een beetje met zijn ziel onder zijn arm liep en dat hij iets zocht wat hij nooit heeft gevonden. In 2000 is Paul overleden. 

Hij verdient erkenning en respect en een straatnaam als er in Schiedam weer eens een kunstenaarsbuurt wordt bijgebouwd. Blijf even staan als je op weg naar de Havendijk langs de Wand van Kant komt: bewonder de ambachtelijkheid, het kunstenaarschap, het werk van een absolute meester.Gerelateerd