Pierre Janssen in Schiedam en Arnhem

30-10-2016 Uit Redactie

SCHIEDAM / ARNHEM - Er komt een dubbelexpositie over Pierre Janssen. Stedelijk Museum Schiedam en Gemeentelijk Museum Arnhem organiseren deze komend jaar samen en in beide gebouwen.

Pierre Janssen was de man die een halve eeuw geleden via de televisie veel mensen vaak voor het eerst in contact bracht met beeldende kunst. Hij deed dat op een manier die iedereen kon snappen en nooit uit de hoogte was. Zijn programma Kunstgrepen, dat circa honderd afleveringen beleefde, trok tot twee miljoen kijkers. "Een meesterverteller", gaat de tentoonstelling dan ook heten. De tentoonstelling loopt in Schiedam van 8 april tot 15 oktober. Over Janssen komen volgend jaar ook een biografie en een film. 

Janssen (1926-2007) was directeur van het museum in Arnhem, waar hij was geboren, en conservator van dat in Schiedam. In Arnhem legde hij een gewichtige collectie aan, met name van magisch realisten. De methode-Janssen, die soms gewoon tussen kinderen in op de grond ging zitten om met ze over kunst te praten: minder droge kunsthistorie, maar meer de verhalen achter de kunstwerken zelf.

Een tentoonstelling over Janssen past volgens museumdirecteur Deirdre Carasso goed in de taak die het Stedelijk Museum Schiedam zich nog sterker aantrekt: het betrekken van de Schiedammers bij het museum in het bijzonder en kunst in het algemeen. Kunst is een krachtig middel om mensen bij elkaar te brengen, zo stelt de opvolgster van Janssen: “Kunst brengt je in aanraking met de denkbeelden van een ander – en daarmee in gesprek met elkaar.” Kunst daagt mensen uit. “Om om te gaan met het onbekende. Om te willen weten wat je niet begrijpt.” Het museum wil graag zo'n plek zijn en Janssen was een man die in zijn optreden, zijn zijn, mensen dichter bij de kunst bracht. Wat is er dan mooier om Janssen terug te brengen in zijn 'eigen' museum.Gerelateerd