Plafond zaal geschiedenisnacht werkt weerbarstig tegen

05-10-2018 Uit Redactie

Foto: Nacht van de Geschiedenis

SCHIEDAM - Hij wordt weerbarstig, opstandig, vol van revolte, de Nacht van de Geschiedenis in Schiedam. En de omstandigheden doen mee.

Marianne Ames, een van de organisatoren, had Geert Medema, beleidsadviseur Monumenten van de gemeente de kop suf gezeurd om in 'de nacht' een lezing te geven over het Stadsarmenschool, ook bekend als de Comeniusgymzaal, nu prominent aanwezig aan de Kloosterplaats maar nog niet zo lang geleden verscholen achter de bebouwing en ook in gebruik bij een dans- en balletschool.

Medema had 'ja' gezegd, als Ames er voor zou zorgen dat de lezing in de zaal zelf plaats kon vinden. En dat lukte.

Maar ze hadden buiten de opstand, de tegenstribbelingen gerekend. Toen Ames de sleutel van de zaal ging ophalen om de zaal te inspecteren, bleek dat er was was misgegaan: de plafondplaten kwamen gedeeltelijk naar beneden. "Ik had nog wel valhelmen willen regelen, ludiek en we hadden ook nog wel in het andere deel van de zaal kunnen gaan zitten, maar Vastgoed van de gemeente vond dat niet goed."

De lezing is nu verplaatst naar het Zakkendragershuisje. Morgenavond, als in de Maand van Geschiedenis in Schiedam fors wordt uitgepakt met een scala aan lezingen en interviews, steeds onder het thema: Opstand!

Opvallende sprekers zullen Foort van Oosten en Tunahan Kuzu zijn, actief in de landelijke politiek met Schiedamse roots, en in de politiek arena zo'n beetje elkaar tegenpolen. Ook zij hebben het over opstand: de opstand van de nieuwe-Nederlanders tegen heilige huisjes gebouwd van goede bedoelingen en paternalisme, die Denk in no-time groot maakten. En de opstand die de VVD maar niets lijkt te doen - waar alle klassieke politieke stromingen in het land lijden aan afbreuk en een indentiteitscrisis doormaken, weet de VVD met dezelfde overtuigingen als vijftig jaar geleden, te groeien en in het politieke krachtenveld de partij te blijven waar niemand omheen kan.

De lezingen - ook van Brenda Zwart, Laurens Priester, Han van der Horst, Klaas Kornaat, Jan van Bergen en Henegouwen, Rob van Klaarwater, Marcel Teunissen en Cor Lamers - worden op verschillende locaties in de stad verzorgd, maar tussenpozen die het voor de deelnemers mogelijk maken van De Waag naar de Korenbeurs, of van het Zakkendragershuisje naar de St. Joris Doele te wandelen. Opening van de Nacht van de Geschiedenis is om het Stedelijk Museum, vanaf acht uur, morgenavond - met een slotfeest in de St. Joris Doele. Kaarten kosten tien euro en zijn in de voorverkoop en morgenavond in het museum te koop.Gerelateerd