Poëzie op Schiedamse klinkers

30-01-2021 Uit Redactie


SCHIEDAM - In Schiedam doen we over het algemeen niet zo moeilijk, maar over woorden struikelen kan sinds kort ook makkelijk hier in de stad. Stadsdichter Yvette Neuschwanger-Kars brengt bij gelegenheid van de Poëzieweek 2021 tien gedichten letterlijk op straat.

Bottel de geur van gemaaid gras na de regen
de geur van begin
van weer schoon en voorbij
het oude gesnoeid
je kunt er weer tegen
bottel die geur
van groei en van vrij

Eens een keer iets anders dan Corona dat onze aandacht vraagt, zo lijkt het. Neuschwanger ziet dat anders. “Dat lijkt misschien zo”, legt ze uit, “Maar het raakt wel aan de tijd waar we ons nu in bevinden. Het thema van deze negende Poëzieweek is ‘samen’. En dat wat ons nu het meeste bindt, is het verlangen naar een tijd waarin alles weer normaal is. In de wetenschap dat er licht aan het eind van de tunnel is, moeten we het even met dat verlangen en onze herinneringen doen. Daar verwijst dit gedicht ook naar, even volhouden nog. En tot die tijd, koester die herinneringen.”

Gisteren - ook de openingsdag van de Poëzieweek - doken de 'graffitiregels' op in de stad. Nu de boekwinkels gesloten zijn, brengt de stadsdichter haar werk naar buiten. “De dichtregels zijn aangebracht op plekken waar veel voetgangers komen, denk aan de omgeving bij een supermarkt”, aldus Neuschwanger. “Een mooie afleiding in het straatbeeld, die hopelijk ook wat hoop en verbinding biedt.” 

Haar initiatief werd mede mogelijk gemaakt door de gemeente Schiedam, die zorgde voor ondersteuning. Het Schiedamse bedrijf Natuurlijkadverteren. Door middel van de techniek 'reverse graffiti' kregen tien gedichten een plek op straat. De werkwijze is dat er geen verf op straat wordt gespoten, maar juist vuil en aanslag van de tegels wordt weggespoten. Daar blijft de tekst naar verwachting in ieder geval een maandje, waarschijnlijk wel langer,


 Gerelateerd