Powerpop uit de nineties

27-01-2018 Uit Advertentie

VLAARDINGEN - Magnapop is terug. De band maakte furore in de vroege jaren negentig en past naadloos in het rijtje R.E.M., Pixies en The Smashing Pumpkins als een toonaangevende naam uit die tijd. Op zaterdag 10 februari staat de formatie in poppodium De Kroepoekfabriek.

De muziek van Magnapop wordt vaak omschreven als powerpop. Vergelijkingen met Pixies, The Replacements en Hüsker Dü zijn dan ook niet uit de lucht gegrepen. De vaak catchy nummers kenmerken zich door invloeden uit surfrock, punk en new wave en gaan vaak gepaard met eenvoudige akkoorden en pakkende riffjes en hooks.

Magnapop, met zangeres Linda Hopper en gitariste Ruthie Morris als dé gezichten van de band, komt uit Athens, Georgia. De eerste demo’s werden opgenomen met Michael Stipe van R.E.M.. Via muziekblad OOR bereikte hun muziek ook Nederlandse oren. Hierdoor stonden ze in 1991 op het Rotterdam Festival en dat was het startsein voor grote populariteit in Europa. In 1993 stonden ze op de allereerste editie van Lowlands. Met hun toenemende succes kwam ook langzaam de lof uit het thuisland, de Verenigde Staten, aanwaaien. Nadat de band in 1995 met R.E.M. de wereld over ging, naderde het einde van de band. Door ledenwisselingen en stopzetting van het label waar ze getekend waren, droogde de geldstroom op en mocht de naam Magnapop niet meer gebruikt worden. Na zeven jaar verplichte stilte was Magnapop in 2005 terug van geweest. Sindsdien is de band sterker dan ooit, mede dankzij de reünie van de originele line-up in 2012.

Het voorprogramma tijdens de show van 10 februari bestaat uit maar liefst twee acts: Paolo Morena en Teuk McGraig. Eerstgenoemde is een multi-instrumentalist met een stem die doet denken aan Robert Plant (Led Zeppelin) en Jeff Buckley. Teuk McGraig is een rocktrio uit Den Bosch dat gaat voor een melodieuze mengelmoes van invloeden uit The Replacements, Dinosaur Jr. en Hüsker Dü.

ZATERDAG 10 FEBRUARI | MAGNAPOP | DEUR OPEN: 20.30 UUR | START: 21.00 UUR | VVK: 15,- EURO | DEUR: 17,50 EURO

Het volledige en actuele programma van De Kroepoekfabriek is te vinden op: www.kroepoekfabriek.nlGerelateerd