Preken voor eigen parochie

02-09-2018 Uit Han van der Horst

Een van de meest mysterieuze monumenten van Schiedam: de Sodafabriek

COLUMN - Mag dat, preken voor eigen parochie? Zoals ouderwetse pastoors het zouden zeggen als je vroeg of iets toch mocht wat misschien wel een zonde was: “Eigenlijk niet”. Dat laat het terrein vrij om te doen wat je goeddunkt. Ik preek dus voor eigen parochie, maar het is mijn eigen parochie niet. Het is de parochie van vele tientallen Schiedammers die gezamenlijk hun best doen om hun stadgenoten – en niet te vergeten de vele bezoekers van buiten – een bijzonder weekend te bezorgen.

En wel het volgende weekend. Want dan zijn het open monumentendagen. Ik heb de eer voorzitter te zijn van het comité Open Monumentendagen. Men zal mij op die dagen als een gebraden haan rond zien stappen terwijl anderen het werk doen. Het is een prachtig voorzitterschap.

Het probleem: Schiedammers zijn niet trots genoeg op hun stad. Zij denken dat het allemaal niet zoveel bijzonders is wat er prijkt aan havens en vesten. Zij zijn eraan gewend. Zij vinden het gewoon. Is ook geen wonder als je er haast elke dag loopt. Dan valt zo’n molen De Noord, zo’n Grote Kerk, zo’n Nieuwe Sluis niet zo op. Je hebt mensen van buiten nodig om je te leren dat Schiedam een stad is om steil van achterover te slaan. Dat ons centrum heel bijzondere en unieke kenmerken heeft die je in Nederland – wat zeg ik? – in Europa nergens zo aantreft.

Op Open Monumentendag zijn een heleboel gebouwen die anders meestal gesloten zijn, open voor het publiek. Of je kunt achter deuren komen die anders dicht blijven. Het is een bijzonder evenement en een leuk uitje voor het hele gezin. Het is ook een goed idee om de vrienden van buiten die toch al langs zouden komen, hierheen te halen voor de open monumentendagen. Want dan is er een hoop dat je ze kunt laten zien. Binnenstad, Plantage en niet te vergeten het oude dorp Kethel.

En dat was dan mijn preek voor eigen parochie. Ik zie u volgende week zaterdag en zondag bij de monumenten.

Kijk hier voor praktische informatie en volg Schiedam24 voor actualiteiten.Gerelateerd