Rotterdamse Operadagen in Schiedam

19-05-2018 Uit Redactie

Oefenen voor Così fan tutte; foto: Place de l'opera


SCHIEDAM – Morgen en overmorgen is het opera dat de klok slaat op en aan de Buitenhaven.

In de Noletloodsen vindt Operaland plaats. Een muzikaal spektakel in operasferen, onderdeel van de Rotterdamse Operadagen. "Een miraculeuze operarollercoaster langs vele muzikale hoogtepunten", zo typeert de organisatie.

Op het hele terrein van de voormalige houthandel aan de Buitenhaven weg, enkele jaren geleden gekocht door Nolet, vinden optredens plaats. Te horen en zien zijn de 'Songs of Love and War, een muzikale zoektocht naar de essentie van de liefde. Het stuk is geschreven door Annelies Van Parys met als leidend personage een engel die verstrikt raakt in een aardse liefde. Met echo’s en fragmenten van andere, oudere liefdesliederen van bijvoorbeeld Monteverdi, Claude Vivier en José Sanchez-Verdu Thanatos, om het stuk te onderbreken en completeren en op te stuwen in nieuwe richtingen.

Een andere voorstelling is gebaseerd op Mozarts beroemde opera Così fan tutte, van regisseur Tom Goossens. Met twee acteurs, twee klassieke zangers, een pianist en een violiste. Samen filosoferen en discussiëren ze over het bestaan van fysieke trouw. Al met al een 'snelle opeenvolging van lichtvoetige verkleedpartijen en misverstanden, aria’s van verstilde emotionele momenten en indrukwekkende ensembles'.

Voor Goossens (24) is het belangrijk dat het publiek dicht op het stuk zit, vertelt hij het blad Place de l'opera. 'Afstand verkleinen' is letterlijk een terugkerend thema in zijn werk. Het stuk is ten dele in het Nederlands – al zegt Goossens liever dat hij zijn teksten in het Vlaams schrijft, 'omdat ik mijn taaltje heel Vlaams vind'. De Vlaamse teksten zijn soms de vertaling van wat een zanger in het Italiaans zingt of geven een reactie daarop. “Ik vind het interessant te spelen met de vraag hoe het publiek zonder boventitels toch alles meekrijgt van wat de zangers in het Italiaans zingen.”

De voorstellingen zijn samen met anderen – Mzungu, A-Ronen, Grenze(n)loos – te bezoeken in arrangementen. Daar maakt ook een boottocht deel van uit, op weg naar verholen operalocaties. Plus aandacht voor de inwendige mens. “Vanaf het middaguur tot in de late avond is er een rijkelijk gevuld gratis programma in en om de Noletloodsen.” Met gelegenheid om te lunchen en dineren – met ook tijdens het eten operamuziek.

Gerelateerd