Schiedam krijgt een echte theaterzomer

12-02-2017 Uit Han van der Horst

Beeld uit een van de oefensessies van Tramlijn Begeerte; foto Hans Anderson

COLUMN - Schiedam krijgt een echte theaterzomer, zo blijkt uit allerlei informatie die deze week naar buiten kwam. Toneelgroep De Stokerij kom met een stuk dat nu nog in wording is omdat de spilfigurehn van deze groep, het echtpaar Anne Rats en Koen Wouterse op zoek zijn naar de bronnen van ergernis én trots tegelijk, zoals die in de zielen van zoveel Schiedammers leven. Daarnaast komen er openluchtmanifestaties in de Gorzen en de Plantagewijk én in het volkstuinpark Babberspolder. Daarvoor tekenen respectievelijk Mirjam Veldhuijzen van Zanten met haar artistieke kompane Ingrid Duindam en Stephan W. Zuidam. Zijn voorstelling heet 'Klein geluk' en dat belooft wat.

Cultuurscout Bob van der Lugt heeft een oproep gedaan aan vrijwilligers om zich te melden: er is allerlei werk aan de winkel voor deze producties.

De spits echter wordt afgebeten door een voorstelling die zich wel onder dak afspeelt, zodat de boel met geen mogelijkheid kan verregenen. Bernard Boode, theater- en festivalmaker uit Schiedam-West, die wij kennen van zijn Cultuurborrelt – manifestaties in het Julianapark en een aantal toneelvoorstellingen - heeft weer iets nieuws in de maak: een Schiedamse versie van het beroemde toneelstuk Tramlijn Begeerte van de Amerikaanse schrijver Tennessee Williams. Ik kan daarover meepraten, want ik doe mee in Bernards theatercollectief. Met de computer.

Tramlijn Begeerte speelt rond 1950 in Desire, een volkswijk van New Orleans. Ik heb het toneelstuk verplaatst naar Schiedam, naar de Vriendschapstraat in Schiedam-West om precies te zijn.

De Vriendschapstraat bestaat niet meer. Op die plek ligt tegenwoordig het Vriendschapplein. Ooit liep dit uit het begin van de twintigste eeuw daterende straatje parallel met de Kortlandstraat tussen de Mariastraat en de Gordonstraat. De inwoners hadden harten van goud maar lieten zich door buitenstaanders, met name als die het gezag vertegenwoordigden, weinig zeggen. De emotie spatte er uit de straatstenen, met name als tijdens zomerse hittegolven de vaders en de moeders keukenstoelen op het trottoir plaatsen om aan de warmte binnenshuis te ontkomen. Een perfecte locatie voor een tragisch volksdrama als Tramlijn Begeerte, waarin het gaat om de trots van arbeiders en de manier waarop vrouwen zich wel en niet staande houden, wel of niet afgestraft worden als zij hun eigen weg kiezen. Met het tragische verhaal van Tennessee Williams, dat wij natuurlijk volstrekt onaangetast laten, brengen wij het volkse Schiedam van 1950 tot leven, compleet met een rol voor het biljart bij Bliekendaal, tegenwoordig de Windmill.

Eind mei, de 30ste om precies te zijn, is de première. Die mag u – als ik zo vrij mag zijn dit op te merken – niet missen. Het is de perfecte opmaak tot de theaterzomer waar Schiedam – dat weet ik zeker – heel veel eer mee gaat inleggen.

PS. De premièredatum is na publicatie aangepast

Gerelateerd