Schiedammer 'vertaalt' verhaal Pilgrimfathers naar opera

08-09-2021 Uit Redactie

Foto: Intorno


ROTTERDAM - Tijdens de Wereldhavendagen is een bijzondere opera te zien, gecomponeerd door Schiedammer Marco Kalkman.

In 2020 is het vierhonderd jaar geleden dat de Pelgrims besloten om vanuit Delfshaven en Leiden naar de Nieuwe Wereld te trekken. De opera Pilgrimgirl van Intorno heeft die reis als belangrijkste thema.

Het is Thanksgiving en je bent getuige van een feestelijk diner. Om de eettafel zit een gezin dat deel uitmaakt van de kolonie van de Pilgrimfathers in Deerfield. Roos is een recalcitrante dochter. Zij is zeer kritisch over de geloofsbeleving van haar ouders. Haar gedachten en gedrag komen tijdens het diner tot een uitbarsting.

In het begin van de 17e eeuw ontstonden in Engeland de Puriteinen. Zij wilden de Engelse Staatskerk zuiveren van katholieke invloeden. Toen Jakobus de Eerste op de troon kwam werd hij hoofd van de Engelse Staatskerk en begon hij de Puriteinen te onderdrukken. Op zoek naar godsdienstvrijheid weken de Puriteinen uit naar Nederland, waar zij zonder met de dood bedreigd te worden, hun geloof konden belijden.

Elf jaar na de aankomst in Nederland verlieten de Puriteinen Nederland weer. Na een vrede van twaalf jaar dreigde er weer een oorlog met Spanje, en de al te grote vrijheid in Nederland botste met de waarden van de Puriteinen. Vanaf Delfshaven vertrokken zij via Engeland naar het onbekende Amerika, met het legendarische schip The Mayflower. Zo werden de Puriteinen de Pilgrimfathers.

Tien dagen geleden ging de opera ‘Pilgrimgirl’ in concertante uitvoering in première in de imposante Burghtkerk op Texel. Hij is aanstaande zondag te zien en horen op zeesleper The Fighter in Rotterdam, om drie uur. Op 26 november wordt Pilgrimgirl uitgevoerd in de Havenkerk in Schiedam.Gerelateerd