Categorieën

Service

Schiedammers: Kerstmis was dit jaar anders

Schiedammers: Kerstmis was dit jaar anders
Uit

Schiedammers: Kerstmis was dit jaar anders

  • Redactie
  • 30-12-2022
  • Uit
Schiedammers: Kerstmis was dit jaar anders

Foto: Paul Meuldijk


SCHIEDAM - Kerstmis was dit jaar niet als andere jaren, zo ervaren veel Schiedammers. Bijna tweederde van de mensen die reageerden op een niet-representatieve rondvraag door Schiedam24 beaamt dit jaar Kerst anders te hebben gevierd of ervaren.

Voor de andere derde van de Schiedammers was het kerstfeest als vanouds. ‘Kerstmis is altijd reden voor blijdschap’, zo redeneren zij, De mensen die vooral verschillen ervaren met hoe het er eerder aan toeging met Kerst, geven daarvoor wisselende verklaringen. Bijna eenderde stelt: ‘ik mis mensen’. Zo’n vijftien procent vond Kerst dit jaar anders omdat Corona veel minder een rol speelde, een kleine tien procent vindt het feest moeilijk te vergelijken met voorgaande jaren omdat er nu een oorlog woedt, tamelijk dichtbij, in Oekraïne. Maar heel weinig mensen, nog geen drie procent, zegt op te zien tegen 2023, ruim vijf procent ervaart het verschil met vorige jaren ‘omdat de kachel een stuk lager staat’.

Ook al zijn er verschillen, gevraagd naar de essentie van Kerstmis, typeert bijna eenderde van de Schiedammers die antwoordden dat met woorden als ‘samen’, ‘samen zijn’ of saamhorigheid. Ook ‘gezelligheid’ en ‘familie’ zijn belangrijk om de kern van Kerst te begrijpen. Andere antwoorden die worden gegeven zijn: warmte, geboorte, vrede en liefde. Voor enkelen is het minder idyllisch: zij antwoorden met ‘alleen’, missen, of dat het maar snel weer voorbij moet zijn.

Een vergelijkbaar beeld komt naar voren in de antwoorden op de vraag hoe mensen de Kerstdagen doorbrengen. Het vaakst genoemd is ‘samenzijn’, gevolgd door ‘ontspannen’ en ‘familie opzoeken’. Andere activiteiten, als ‘naar de kerk gaan’, ‘lezen’, ‘er op uit’ of wandelen, blijken minder van belang. Wat mensen in ieder geval niet doen is klussen, winkelen en op vakantie.

En dan is er natuurlijk het eten. Kerstmis wordt wel eens eendimensionaal neergezet als eetfestijn, maar feit is dat ook in Schiedam de kerstdis belangrijk is. 43 procent van de mensen stelt op beide kerstdagen bij familie te gaan eten - of gasten aan tafel te hebben. Een kleine twintig procent houdt het bij één dag met een goedgevulde tafel met gasten, een kleine veertien procent geeft aan naar het restaurant te gaan. Een vergelijkbaar aantal mensen houdt het vooral makkelijk,  eet wel thuis maar met niet te veel werk in de keuken, voor een kleine tien procent volstaat een snack.

Aan Kerstmis besteden Schiedammers wisselend hun centen. Een kleine vijftien procent geeft niets extra uit, en een vergelijkbaar percentage spendeert meer dan driehonderd euro extra vanwege het feest. De anderen zitten daar tussenin, met ‘tot honderd euro extra’ als meest gegeven antwoord.

Het beeld mag dan wisselend zijn in veel Schiedamse huiskamers, Kerstmis blijft wel ‘de mooiste tijd van het jaar’. Dat antwoordt de helft van de Schiedammers als ze vijf keuzes krijgen voorgelegd. Aanzienlijk minder mensen, een kleine twintig procent, is het daar misschien wel mee eens, maar ziet vooral op tegen het werk dat het feest inhoudt. ‘Als alle voorbereidingen er nu eens op zitten’, zo verzuchten zij desgevraagd. Veertien procent van de Schiedammers verheugt zich vooral op het geven en krijgen van cadeaus, en de rest van de mensen in de stad ziet Kerstmis ook als een tijd van eenzaamheid of heeft gewoon helemaal niets met het feest.

De geest van Kerstmis, dat Kindeke dat is geboren, komt voor de meeste Schiedammers vooral tot uiting in het aanhalen van de familiebanden. Veertig procent van de mensen die reageerden noemt dat. Dertig procent viert het in de kerk en een kleine twintig procent ziet de geboorte van het kerstkind als teken van hoop. Ruim tien procent antwoordt met ‘zegt me niets’.