Categorieën

Service

Schiedamse café-uitbaatster doet haar kroeg dinsdag open

Schiedamse café-uitbaatster doet haar kroeg dinsdag open
Uit

Schiedamse café-uitbaatster doet haar kroeg dinsdag open

  • Redactie
  • 08-11-2020
  • Uit
Schiedamse café-uitbaatster doet haar kroeg dinsdag open

Foto: archief / Wikimedia


SCHIEDAM – Een Schiedamse horeca-onderneemster zet aanstaande dinsdag de deuren van haar café open. “Ik ben er echt klaar mee”, zegt ze, over de verplichte sluiting van de horeca.

Sinds 14 oktober is die verplicht gesloten. Geen ondernemer die daar gelukkig van wordt. “Veel ondernemers vinden dat het een keer afgelopen moet zijn”, vertelt de onderneemster. Zij wil nu slechts bekendstaan als Eva. “Maar als we maar blijven praten gebeurt er niets.” Daarom wil Eva iets doen, en dat is weer opengaan. “Morgen ga ik alles klaarzetten, dinsdag om twaalf uur open ik mijn deuren.”

Ze houdt er rekening meer dat die deuren ook al heel snel weer gesloten kunnen worden. De handhavers zullen allicht snel op de stoep staan. Ze heeft haar plannen ook niet voor zich gehouden en er schijnen al mensen haar voornemen gerapporteerd te hebben bij de gemeentelijke overheid, zo begreep ze. Maar dat weerhoudt haar niet van haar plannen, nee, sterker, dat is wel een beetje de bedoeling. Aandacht voor haar zaak en die van de andere ondernemers in de stad is nodig om iets aan de situatie te doen. “Ik hoop dat collega’s met me mee doen, maar ik weet niet of dat zo is.”

Haar actie zal de aandacht richten op de problemen van de horeca, zo verwacht ze. “De horeca gaat kapot, maar laten we dat gebeuren?” De kosten lopen door en op, de compensatie van regelingen met financiële tegemoetkomingen voor personeelskosten en vaste lasten zijn er wel, maar te laag om de kosten te dekken.

Maar ja, we zitten toch in een crisis die moet worden opgelost, vergt dat niet een inspanning van ieder? “Ik ben geen Corona-ontkenner, heb ook in mijn familie besmettingen gehad en een familielid is een paar weken op de IC geweest en daarna overleden. Maar duidelijk is dat de horeca maar zorgt voor een heel klein deel van de Coronabesmettingen. Je kunt wel naar de sportschool en de sauna, je kunt zelfs naar de hoeren als je wilt, maar de horeca moet dicht.”

Eva zou willen dat de afspraken weer teruggaan naar zoals die voor 14 oktober waren: anderhalve meter, ontsmetten, gegevens opnemen van klanten en temperaturen desnoods. Maar dat perspectief voor de horeca lijkt ver weg. “De sluiting zou eerst voor vier weken gelden, maar ik denk dat het wel eind januari is voor me weer open mogen.” Eva gaat daar dus niet op wachten.