Schiedamse hitsmaak: net Nederlands, met minder Nederlands

24-12-2019 Uit Redactie

Danny Vera, nieuw in de top-2000, op nummer 4; foto Wikipedia


SCHIEDAM - Schiedammers zijn net gewone mensen, tenminste als het om hun smaak in popmuziek gaat. De Schiedamse inbreng in de Top-2000 van de NPO kent eenzelfde top-5 als die van alle Nederlanders gezamenlijk.

Dat betekent een vertrouwde top drie: Queen met Bohemian Rhapsody, The Eagles met Hotel California en Billy Joel met Piano Man, dezeflde drie namen als vorig jaar. De top-2 is zelfs de afgelopen vier jaar niet veranderd.

Op vier een grote verrassing, een nieuwe binnenkomer: Danny Vera met het nummer Roller Coaster. Hij is daarmee de enige Nederlandse aanwezigheid in de Schiedamse top-10. Op vijf weer een vaste waarde al decennia lang: Led Zeppelin met Stairway , to Heaven, dat dus wel een plaatsje zakte.

Pas op nummer 6 wijken de Schiedammers af van de gemiddelde smaak van de Nederlanders. Zal dadelijk op 31 december Boudewijn de Groot klinken als vijf na beste nummer, de Schiedammers gunnen de Hollandse troubadour geen plek in de top-10.

Datzelfde geldt voor de mannen van Normaal, die met de hit De boer dat is de keerl op plek 9 in de Top-2000 belandden, waarschijnlijk indachtig het boerenprotest van de afgelopen maanden. Schiedammers hebben daar minder mee, zo blijkt.

Daardoor is er in de Schiedamse top-10 plek voor Deep Purple (Child in Time) - landelijk goed voor plek 12, in Schiedam 'op 8'- en voor een tweede hit van Queen, Love of my life - op nr 9 in de stad, landelijk op 13- . Zowel de Schiedamse als de landelijke top-10 worden gecomplementeerd door Peal Jam met Black, Coldplay met Fix You en Pink Floyd met WIsh you were here.

De NPO zendt op Radio 2 vanaf acht uur in de ochtend op Eerste Kerstdag de Top-2000 uit.Gerelateerd