Schiedamse Yvette dingt mee naar poëtische Grand Prix

11-11-2019 Uit Redactie


SCHIEDAM – Yvette Neuschwanger-Kars doet mee aan de Grote Prijs van Gouda. Een wedstrijd voor stadsdichters onder elkaar.

De Schiedamse stadsdichter is een van de vijftien (dorpsdichters en Belgen inbegrepen) die het vrijdag tegen elkaar opnemen in een ‘poëtische Grand Prix’.

De wedstrijd maakt deel uit van het Groot Gouds Stadsdichtersgala, dat voor de tweede keer wordt gehouden. Vorig jaar waren er echter maar half zo veel dichters van de partij. Toen won Ruud Broekhuizen, die een thuiswedstrijd dichtte.

Dit jaar wordt hem in de strijd om de beker het leven zuur gemaakt door twee stadgenoten en door Marjolein Pieks uit Heumen, vorig jaar tweede en dit jaar in Gouda naar verwachting vergezeld door een grote schare fans uit Heumen. Vanaf Texel komt ‘eilanddichter’ Roop. En dus onze eigen Yvette vanuit Schiedam.

Zij dicht zichzelf niet zo heel veel kans toe: "Het is een publieksprijs en er komt een stadsdichter met een touringcar vol aanhang... die neemt haar stemmers mee!"  Maar de beker is, hoe belangrijk ook, maar een deel van de Grand Prix. "Ik vind het vooral leuk om naar de rest te luisteren en andere dichters te ontmoeten. Ik hoop op inspirerende avond", aldus Neuschwanger. Schiedam zal het weten.

De deelnemers treden op in drie manches. Een van de manches is een veteranen-league met oud-stadsdichters. Slechts twee deelnemers per manche mogen door naar de finale. Deze zes deelnemers strijden vervolgens om de grote beker. Neuschwanger neemt het in de eerst ronde op tegen de stadsdichters van Amersfoort, Leiden, Gouda en genoemde Marjolein Pieks.

Plaats van handeling is de Chocolafabriek, waar ieder binnen kan lopen vanaf half zeven.

Deelnemers:
Wietse Hummel, oud-stadsdichter van Harderwijk.
Marjolein Pieks, dorpsdichter van Heumen.
Kees Smits – oud-stadsdichter van Zwolle.
Eric van Deelen, stadsdichter van Roosendaal.
Wibo Kosters-Kalmann, oud-stadsdichter van Deventer.
Pieter Viktor Kindt, stadsdichter van Destelbergen (B)
Jacques de Waart, stadsdichter van Amersfoort.
Pieter Stroop van Renen, stadsdichter van Gouda.
Hanneke Leroux – oud-stadsdichter van Gouda.
Ruud Broekhuizen – oud-stadsdichter van Gouda.
Larissa Verhoeff, stadsdichter van Ede.
Roop (Roderik Plaat), eilanddichter van Texel.
Gera Pronk, dorpsdichter van Utrechtse Heuvelrug.
Marianne van Velzen, stadsdichter van Leiden.
Yvette Neuschwanger-Kars, stadsdichter van Schiedam.

Gerelateerd