Schiestorie: over vrouwenprotest en Gusto

20-10-2020 Uit Redactie


SCHIEDAM - Een serie podcasts over de Schiedamse geschiedenis. Daar tekende historicus Cees Kremer voor namens het Gemeentearchief Schiedam.

Onder de noemer ‘Schiestorie’ vertelt hij in een eerste uitzending over een protest van honderden Schiedamse vrouwen in de Hongerwinter. Zij ageerden tegen het slechte voedsel dat van de Centrale Keukens kwam. Begin oktober kwam daar een drieluik bij over de opkomst en sluiting van werf Gusto. In de uitzending ‘Dat deed toch een beetje pijn’ staan persoonlijke verhalen over de sluiting centraal.

Een podcast is een digitale radio-uitzending, die is af te spelen via de mobiele telefoon of computer op het moment dat de luisteraar dat wil. Die kan losse afleveringen afspelen of zich abonneren. De podcasts zijn rond de twaalf minuten lang en het is de bedoeling van Kremer de komende tijd meer uitzendingen te maken. 

Deze uitzendingen van ‘Schiestorie’ zijn via verschillende toegangen te beluisteren zoals via de Apple Store of Spotify. Voor het gemak is op de webstek van het Gemeentearchief Schiedam, archief.schiedam.nl, onder ‘publicaties’ ook een overzichtspagina te vinden, en op anchor.fm/schiedampodcast


Gerelateerd