Sinterklaas! Zwarte Piet!

04-12-2016 Uit Han van der Horst

COLUMN - Zaterdagmiddag was kerstmis al bezig om de Nieuwe Passage over te nemen. In de vide op de eerste verdieping hing een prachtige ster van Bethlehem. Ook Santa Claus was present, compleet met arrenslee en rendieren. Toch hingen er bij de uitgang naar de Hoogstraat nog twee stoffen zwarte Pieten. Zij getuigden van het feit dat Schiedam zich ook in 2016 niet van zijn stuk heeft laten brengen door het racismedebat rond Nederlands meest iconische feest. Terwijl in Maassluis de roetveegpiet zijn opwachting maakte, organiseerde Pim Schenkelaars weer een klassieke intocht, waar niet alleen Sint-Nicolaas groots welkom werd geheten, maar ook zijn vertrouwde personeel.

Alle kinderen weten dat de goedheiligman en zijn Zwarte Pieten direct daarna hun intrek namen in het Sinterklaaspaleis, dat het grootste deel van het jaar bekend staat als Stedelijk Museum maar in deze weken zijn werkelijke functie vervult.

De afgelopen weken heeft het winkelend publiek op doordeweekse dagen enthousiaste schoolklassen zien passeren die: “Sinterklaas! Zwarte Piet!” scandeerden. Aan de kindertjes kon je goed zien dat Schiedam een steeds multi-cultureler stad aan het worden is. Steeds meer stadgenoten hebben familie in andere landen en andere delen van de wereld. Dat is tussen haakjes goed voor het Stedelijk Museum, dat – zo blijkt uit de honderd dagen brief van directeur Deirdre Carasso – behalve Sinterklaaspaleis ook verhalenpaleis wil worden. Al die kinderen met al die achtergronden verenigden zich rond het mooiste sprookje van Nederland: dat van sinterklaas en zijn knecht.

En op een dag verscheen Quinsy Gario van 'Zwarte Piet is racisme'. Hij wilde eigenlijk de Volkskranttentoonstelling bezoeken, waar enkele kennissen van hem exposeerden; maar zo ver is hij niet gekomen. Quinsy Gario was de trein nog niet uit of hij zag in de etalage van een banketbakkerij al twee Zwarte Pieten. Daar bleef het niet bij. Hij kwam er onderweg nog meer tegen, misschien wel die in de Nieuwe Passage. Toen betrad hij het Sinterklaaspaleis. Wat hij daar zag, trof hem zo midden in het hart, dat hij spoorslags terugkeerde naar zijn woning, waar hij een boos opiniestuk schreef voor de site Oneworld.

Hij had het over een onfortuinlijke reis naar Schiedam. En hij stelde vast dat onze stad 'de zwarte emancipatiestrijd van de afgelopen jaren niet had meegekregen'. Zie hier voor zijn artikel. Enig lichtpunt was in Quincy Gario’s ogen een affiche voor de nieuwe editie van ons beroemde feestmaandfonduerestaurant, dat hij aanzag voor een feministisch project. Voor het overige stonk het racisme een uur in de wind. Hij kon zich niet – voel je het dreigement – voorstellen dat progressieve kunstenaars zich in zo’n omgeving thuis zouden voelen.

Op dit alles past slechts één antwoord: het is maar hoe je het bekijkt. Toch hoort daar nog een opmerking bij. Als Quinsy Gario denkt dat de Zwarte Pietdiscussie aan Schiedam voorbij is gegaan, vergist hij zich. We houden hier alleen niet van flauwekul. Er is in onze stad op het gebied van racisme best het nodige aan de hand, zoals alle burgers van goede wil weten. Maar niet met het Sinterklaasfeest. Dat is een verkeerd doelwit.Gerelateerd