Sjofelheid

30-07-2017 Uit Han van der Horst

COLUMN - Schiedam droomt al enige jaren van een echt museumkwartier. Dat zou zich grosso modo moeten uitstrekken langs de Hoogstraat en de Lange Haven vanaf de Appelmarkt tot ongeveer halverwege de Taansteeg. De Ongevraagde Brug is onder meer geslagen om deze toekomstige parel aan Schiedams kroon cachet te geven.

Inderdaad bevinden zich op dat kleine oppervlak vier musea. Het Stedelijk Museum en het Jenevermuseum zijn de twee grootste, maar zij worden geflankeerd door het kleine maar fijne Coöperatiemuseum en het met veel liefde ingerichte Borrelmuseum achter de gelagkamer van café ‘t Spul. De Havenkerk is van zichzelf eigenlijk een beetje een museum. En voor het oude Monopole zou een functie moeten worden gevonden die past bij zulke buren.

Dan is er natuurlijk ook nog de voormalige Schoenenreus. Dat is eigenlijk de volledig uitgebroken pastorie van de Havenkerk, die er direct achter ligt. In de jaren zestig kochten de gebroeders Coster dit historische gebouw om er een modern herenmodemagazijn van te maken. Ze voorzagen het gebouw van een moderne voorgevel en iedereen in de stad was dolenthousiast; op 30 september 1965 verrichtte burgemeester Harm Roelfsema de opening. De aluminium voorgevel werd geprezen als een uitstekende blikvanger. Er was een nieuwe stap gezet naar de verjonging van het oudste winkelcentrum van Schiedam, schreef het Rotterdamsch Nieuwsblad, 'dat niet gaarne de stroom van kopers naar winkelcentra in Rotterdam en Vlaardingen zou zien gaan'. De architect die dit alles op zijn geweten had, was K. Landers uit Rotterdam. De bioscoop Monopole was in die jaren nog in vol bedrijf. Het vertoonde op zaterdag zelfs nachtfilms: op het programma stond dat weekend 'Zwarte Nylons hete nachten'.

Tegenwoordig vinden wij dat dit winkelpand op een gruwelijke manier misstaat. De gemeente heeft er nog steeds geen behoorlijke bestemming voor gevonden. Het zou een prima plek kunnen zijn voor kunstklassen, niet alleen voor kinderen maar ook voor volwassenen. Dat zou uitstekend passen bij de beleidskeuze om de Schiedammers nauwer bij het gebeuren in het museumkwartier te betrekken.

Naast de Schoenenreus staan twee historische panden die de afgelopen jaren prachtig zijn gerestaureerd. Daar is ook het poortje te vinden van een verborgen steeg die naar de binnenplaats van het Jenevermuseum leidt. Dat is al heel lang van plan om de ingang van de Lange Haven naar de Hoogstraat te verplaatsen. Dat is nu gebeurd want het poortje staat open. Je hebt dan uitzicht op ongelijk plaveisel en ergens halverwege is de ingang van het Jenevermuseum te vinden. Dat is wel sjofel, maar ongetwijfeld zal het niet lang meer duren of deze steeg heeft een echt representatief karakter gekregen. Het Jenevermuseum verdient meer dan deze sjofelheid. Het is te hopen dat deze zaak voor Open Monumentendagen geregeld is, want dat is een gelegenheid bij uitstek om het museumkwartier onder de aandacht te brengen van een geïnteresseerd publiek.Gerelateerd