Spiegel het gedrag van Marjolein Beumer

29-12-2018 Uit Han van der Horst

COLUMN - Het jenevermuseum heeft in alle jaren van zijn bestaan weinig geluk gehad met zijn directeuren. Geen van hen functioneerde tot ieders tevredenheid en de ene met wie dat duidelijk wel het geval was, ging toch op een onprettige manier weg. Nu lijkt die traditie zich voort te zetten. Marjolein Beumer, de huidige topvrouw, ligt onder vuur omdat het niet meer botert tussen haar en het grootste deel van de vaste staf en de vrijwilliger. Het bestuur werkt daaraan: zij krijgt een coach om haar menselijker te maken.

Het zal je maar worden voorgesteld.

Wie Marjolein Beumer kent, weet: zij is het tegendeel van een feestbeest en niet bepaald het zonnetje in huis. Het is net of zij geen plezier kan hebben. Toch heeft het jenevermuseum sinds zij drie jaar terug aantrad, grote stappen vooruit gemaakt. De financiën zijn op orde. De bezoekersaantallen stijgen. De verhuizing van de museummolen van de afgelegen Palmboom naar de Walvis op een boogscheut van het museum was een gouden greep. Marjolein Beumer is zeer wel in staat een tent te runnen maar personeelsbeleid is niet haar sterkste kant. En het scheppen van netwerken in stad en wereld ook niet, schat ik zo in.

Het is een veeg teken dat het ongenoegen tussen Marjolein Beumer en de rest van het museum zo uitgebreid in het AD heeft gestaan. Zulke publiciteit leidt zelden tot een herstel van de verhoudingen. Toch zou het in ieders belang zijn als dat toch gebeurde.

Hierin hebben niet zozeer de coach als wel de vrijwilligers en het personeel de hoofdrol. Zij moeten eindelijk de moed opbrengen om tegen hun directrice te zeggen dat zij van deze toon en deze taal niet gediend zijn. Een grens trekken. Tot hier en niet verder. Mijn ervaring dat mensen die achterin de rij stonden toen Onze Lieve Heer de sociale intelligentie uitdeelde, daar vaak genoeg dankbaar voor zijn. Ze leren ervan.

Aan het eind worden ze je beste vrienden.

PS. De redactie hecht eraan te melden dat de columnist in alle gevallen zijn persoonlijke mening vertolkt.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date