Stedelijk Museum krijgt geld voor kunstaankopen

20-09-2017 Uit Redactie

SCHIEDAM - Het Mondriaan Fonds, een van de grootste kunstfondsen van Nederland, investeert in het Stedelijk Museum Schiedam. Het museum krijgt volgend jaar een bedrag van € 37.500,- om de collectie uit te breiden.

Het gaat om aankopen die binnen het collectieplan van het museum passen, (semi)permanent aan het publiek worden getoond en die voor Nederland belangrijk zijn. Ook vallen hier opdrachten onder van musea aan kunstenaars, gericht op de verwerving van een of meerdere werken voor de collectie.De kunst die het museum verwerft, wordt eigendom van de gemeente Schiedam. Directeur Deirdre Carasso is blij met de toekenning. "Het is een belangrijke taak van musea om kunst aan te kopen. Dat kunnen we mede dankzij deze investering."

Het museum gaat bij de aankopen samenwerken met Schunck in Heerlen. Dat is en multidisciplinair cultureel instituut, met een museum voor moderne en hedendaagse kunst, een centrum voor onderzoek en presentatie op het terrein van architectuur en stedenbouw, plus muziekschool en een openbare bibliotheek. Carasso: "We verheugen ons op de samenwerking. Die is voor ons heel bijzonder." Het Mondriaan Fonds spreekt van 'een prille maar interessante samenwerking', op het gebied van moderne en hedendaagse schilderkunst.Het is niet de eerste keer dat het Mondriaan Fonds in het museum investeert. Voor de aankopen hedendaagse kunst en vormgeving investeert het Mondriaan Fonds in heel Nederland in achttien musea voor een totaalbedrag van € 2,3 miljoen. Birgit Donker, directeur van het Mondriaan Fonds: "Juist in deze tijden waarin zo veel lijkt te draaien om korte termijnresultaten, bezoekersaantallen en eigen inkomsten is geld voor plannen met langere adem extra waardevol.”