Stedelijk Museum Schiedam veilt foto’s Gusto

07-03-2018 Uit Redactie

Het stedelijk museum veilt zo'n dertig foto’s die Oorthuys van Werf Gusto maakte

SCHIEDAM - Het Stedelijk Museum Schiedam veilt alle losse foto’s die nu te zien zijn op de tentoonstelling Wij waren de Gusto. Foto’s van Cas Oorthuys, 1959 - 1961.

Ze komen op 15 april onder de hamer, aan het einde van de laatste dag van de tentoonstelling. Het gaat om dertig losse foto’s, niet de exemplaren die op het behang zijn afgedrukt. Met de veiling wil het museum de afbeeldingen weer onder de mensen brengen. "Veel bezoekers van de tentoonstelling herkennen zichzelf of familieleden, dit is een unieke kans om die prachtige foto’s groot en mooi afgedrukt thuis op te kunnen hangen", zegt directeur Deirdre Carasso.

De opbrengst gaat deels naar het project Captions for Cas, waarmee het Nederlands Fotomuseum het gehele archief van Cas Oorthuys digitaliseert en beschikbaar stelt aan een breed publiek. Het andere deel is bestemd voor het Gusto-monument in Schiedam. Dat aandenken bestaat uit het gerestaureerde hekwerk uit 1905 waarin de Gusto-letters zijn verwerkt en wordt later dit jaar geplaatst.

Praktisch: de veiling zal ongeveer een uurtje vergen, van half zes tot half zeven na afloop van de laatste tentoonstellingsdag. Minimum inzet: veertig euro. Er geldt een maximum van twee foto's per koper. Jeroen Krabbendam zal als notaris toezien op het goede verloop van de veiling.


Gerelateerd