Stedelijk Museum Schiedam zet handtekening onder manifest

19-05-2020 Uit Redactie

SCHIEDAM – Het Stedelijk Museum Schiedam heeft als eerste erfgoedinstelling sinds de coronalockdown het manifest van het Netwerk Digitaal Erfgoed ondertekend.

Instellingen die zich aansluiten bij het Manifest Netwerk Digitaal Erfgoed willen hun digitale erfgoedinformatie beter zichtbaar, bruikbaar en houdbaar maken. Waarom juist nu het manifest ondertekenen? “Omdat we het heel belangrijk vinden om ons open te stellen. Dat zien we echt als een voorwaarde om contact te maken met publiek. Laten zien wat we hebben, kennis en verhalen openbaar toegankelijk maken voor iedereen die er wat mee wil, hoort daar bij,” aldus Catrien Schreuder, hoofd Collectie en Tentoonstellingen van het museum.

Online biedt veel kansen
Het Stedelijk Museum Schiedam won in 2019 als ‘meest publieksvriendelijke museum’ de Museumprijs. “We zijn altijd op zoek naar manieren om echt contact te maken met publiek, niet alleen te vertellen, maar ook te luisteren. Dat doen we door (soms letterlijk) de straat op te gaan. Maar de online wereld biedt daarvoor ook heel veel kansen. Je ziet bij veel musea dat die kansen in rap tempo verkend worden, nu ze de deuren tijdelijk niet fysiek mogen openen voor bezoekers. Ook wij hebben in deze weken veel online projecten. We lanceerden de podcastserie ‘In Schiedam’.”

Ook het duurzaam bewaren heeft de aandacht. Zo bekijkt het museum hoe al die verrijkingen ingevoerd kunnen worden in het collectieregistratiesysteem. Om dit erfgoed te bewaren voor volgende generaties.Gerelateerd