Categorieën

Service

Steiger klaar, rondvaartseizoen uitgesteld

Steiger klaar, rondvaartseizoen uitgesteld
Uit

Steiger klaar, rondvaartseizoen uitgesteld

  • Redactie
  • 01-04-2021
  • Uit
Steiger klaar, rondvaartseizoen uitgesteld

SCHIEDAM – Over een week of twee had hij in gebruik moeten worden genomen: de steiger in de Nieuwe Haven, bij molen De Walvisch. Bedoeld om de fluisterboten Aleida en Liedewij van de stichting Rondvaarten Schiedam aan te laten meren, om toeristen en nieuwsgierige Schiedammers aan boord te nemen. De steiger is klaar, maar hij zal nog een tijdje werkloos liggen te liggen, of staan te staan. De seizoensopening wordt uitgesteld: plan is nu om vanaf 1 juni te gaan varen. Corona ja, inderdaad.

De mensen zijn de stichting lief. “Onze gidsen en schippers zijn vaak ook zestigers en zeventigers. En ook het grootste deel van onze passagiers is natuurlijk wat ouder.” Geen risco's daarom, zo besloot het bestuur.

Rondvaarten Schiedam gaf gehoor aan het verzoek van andere toeristische partijen in de stad, om met de op- en afstapplaats mee te verhuizen met de museummolen. Die verkaste van molen De (Nieuwe) Palmboom naar De Walvisch. De stichting die de rondvaarten in de stad verzorgt besloot mee te gaan, zo legt voorzitter Ad van Leeuwen uit. Op naar het museumkwartier, waar zodoende een echt cluster ontstaat van verschillende ‘toeristische’ attracties.

Sinds 2018 stappen deelnemers aan de rondvaarten op in de Lange Haven, vanaf de trappetjes bij de Vismarkt. Maar toen al was er het plan om in de Nieuwe Haven een aanlegsteiger te leggen. Pal bij de molen, zodat rondvaarten en molen het voordeel van elkaar zouden hebben: aanloop, een plek om te verzamelen, sanitaire voorzieningen en iets te drinken of eten. “We hebben in de molen een eigen onderkomen gekregen voor de schippers en gidsen”, aldus Van Leeuwen. Van die beide specialismen heeft de stichting er nu twaalf, ‘en we werken aan uitbreiding naar vijftien’.

Tenslotte wil ook Rondvaarten Schiedam groeien. Met speciale rondvaarten op de Liedewij, die is omgebouwd tot ‘loungeboot’, inclusief koelkast, voor dertig mensen, in Coronatijd achttien. En wellicht met extra vertrekken van de reguliere rondvaart, over Nieuwe Haven, Buitenhaven, Lange Haven en Schie. Drie rondvaarten staan er gepland, voor als het vanaf 1 juni dan echt los gaat: om half twaalf, half twee en drie uur. Daar past nog wel een vertrek tussen, als het echt storm gaat lopen, dan wel op de tweede boot. Tenslotte passen er op de Aleida in plaats van vijftig mensen, onder het anderhalve meter regime maar dertig. Dus wellicht is een extra afvaart sowieso raadzaam.

Het afgelopen seizoen werd er tussen begin juli en half oktober gevaren. “We hebben zo’n twintig procent van het aantal passagiers van andere jaren gehad.”

Besloten is komend seizoen sowieso de korte route te varen, vertelt voorzitter Van Leeuwen. “Want het gedisciplineerd in- en uitstappen, het ontsmetten, het kost extra tijd.” Zodoende worden de Noordvest en de Schie voorbij de Ooievaarsbrug dit jaar niet aangedaan. Maar er blijft genoeg te vertellen, aldus Van Leeuwen, die hoog opgeeft van zijn gidsen (‘ga twaalf keer mee en je krijgt twaalf keer een ander verhaal’) en de recensies die de Schiedamse rondvaarten krijgen in onderzoeken. Voor dat moois betaalt de gast komend seizoen iets meer: een volwassene acht euro en kinderen vier euro. “Dat is ook bij het afrekenen wat makkelijker”, aldus Van Leeuwen. Voorheen was het tarief 3,50 en 7,50 euro.

Aannemingsbedrijf Simon bouwde de steiger in nog geen drie weken. Opdrachtgever was de gemeente Schiedam. Maar er is nog wat werk aan de winkel, meldt Van Leeuwen. “Van de week worden de fietsbeugels weggehaald.” Die zijn wel heel parmant pal voor de trap vanaf de Westvest gezet. “En er komt nog een bankje en prullenbak.” Te spreken is Van Leeuwen over de uitvoering van de trap, ‘een luie’, met trapleuning. “Dat maakt dat mensen die wat minder ter been zijn, met een rollator lopen bijvoorbeeld, toch mee kunnen op de boot.” Wel met achterlating van de rollator. De trap is zo breed dat je er met tweeën naast elkaar op kunt lopen, dus met een leuning en een steuntje en lage treden, moet je ook als je wat minder kwiek bent de boot kunnen bereiken, zo verwacht Van Leeuwen. Mensen die aan een rolstoel gekluisterd zijn, ja, dat gaat dan weer niet. “Ook op de boot is geen plaats voor een rolstoel.” Iemand in een stoel op de achterplecht zetten zou weinig gelukkig zijn, want de bruggen in Schiedam zijn laag. “Maar in speciale gevallen kunnen we natuurlijk altijd iets organiseren”, aldus Van Leeuwen. Op een toegankelijker plek opstappen en de bruggen niet passeren, dat kan allicht.