Succes binnenstad hangt af van vrijwilligers

18-11-2018 Uit Han van der Horst

COLUMN - We weten het allemaal: er komen te weinig mensen naar de Schiedamse binnenstad. Een jaar of vijfentwintig geleden raakte de loop uit de Hoogstraat en dat lijkt een definitief verschijnsel. Je komt weliswaar meer mensen tegen in de Nieuwe Passage en op het Broersveld, maar dat compenseert dit verlies bij lange na niet. Het is eenvoudigweg niet druk genoeg in het centrum.

Behalve soms. Het kan gebeuren dat je ineens wel over de hoofden kunt lopen of dat er althans overal mensen rondlopen. Dan zijn er evenementen en die hoeven niet eens zo grootschalig te zijn. De rommelmarkten trekken veel mensen naar de binnenstad die er anders nooit komen. Datzelfde geldt voor de biologische marktjes, voor Open Monumentendagen, voor de Brandersfeesten en nu weer het Suikerzoetfilmfestival.

Ineens is er weer reuring in de binnenstad.

Vlak trouwens de intocht van Sint Nicolaas niet uit.

Die evenementen hebben één ding gemeen. Ze worden allemaal gedragen door vrijwilligers. Er is enige professionele ondersteuning, maar uiteindelijk doen enthousiaste Schiedammers het werk, gewoon omdat zij in zo´n evenement geloven en tegelijkertijd van onze stad houden. Vrijwilligers zijn al jarenlang de enigen die echt vitaliteit in de binnenstad weten te injecteren. Zij maken van de binnenstad een succes. Helaas is dat niet structureel. Als het evenement voorbij is, keert de rust weer in de oude straten van Schiedam, die – om een cliché uit de beleidstaal te gebruiken – zouden moeten bruisen. U kent dat wel uit de verkiezingsprogramma´s. ¨Het is goed toeven in Schiedam met zijn bruisende binnenstad¨. Huu, zeg je dan.

Maar Schiedam kan wel degelijk bruisen: als al die vrijwilligers ineens naar buiten treden met hun tomeloze inzet en dan bijvoorbeeld zo´n geweldig filmfestival als Suikerzoet mogelijk maken: uniek in Nederland en precies wat een stad nodig heeft die aan revitalisering van zijn centrum wil doen.

Nou bedenk ik me opeens: in het Stedelijk Museum – waar het ook steeds drukker wordt en drukker blijft – spelen vrijwilligers een cruciale rol.

Laten we ze in ere houden.Gerelateerd