Categorieën

Service

Suikerfeest kan beter ramadanfeest heten

Suikerfeest kan beter ramadanfeest heten
Uit

Suikerfeest kan beter ramadanfeest heten

  • Redactie
  • 19-07-2015
  • Uit
Suikerfeest kan beter ramadanfeest heten

Schiedam kent verschillende moskeeën, zoals de Muradiye aan Raam 5 in het centrum, rechts imam Sabri Erdogan, links voorzitter van deze moskee Semsettin Alkan

SCHIEDAM - Vandaag is het suikerfeest ofwel kleine feest ofwel ramadan-feest, het islamitische feest waarop het einde wordt gevierd van de ramadan, waarin een maand lang gevast is.

Er wordt gesproken over het 'kleine feest', omdat er ook het offerfeest is, wat dus het 'grote feest' is voor de moslims.  In Nederland en België is suikerfeest de meest gehanteerde benaming voor het feest aan het einde van het vasten. Zeker niet iedereen kan zich in deze benaming vinden, om dat deze naam slechts betrekking heeft op eten. Zo noem je kerstmis ook niet het kalkoenfeest of pasen het eierenfeest. Ramadan-feest is een naam die accentueert dat het hier om het feest aan het einde van de ramadan gaat.
Welke naam ook gehanteerd wordt, het feest omvat in ieder geval veel meer dan het samen eten:

Aldus Wikipedia: De eerste ochtend van het suikerfeest bezoeken mannen de moskee voor het gezamenlijke speciale gebed voor deze feestdag. Iedereen gaat mee. Voorafgaand aan het gebed wordt verwacht dat degenen die dit kunnen een bijdrage schenken ter waarde van één maaltijd (circa vijf à zeven euro). Hiervoor kan in de moskee rondgegaan worden, zodat men aan deze verplichting kan voldoen. Vervolgens wordt voor de juiste besteding van dit geld gezorgd.

De rest van de dag gaat men zo mogelijk bij familie op bezoek. Ter gelegenheid van het feest worden zoete gerechten en lekkernijen gegeten en geeft men elkaar en de armen cadeautjes. Veel vrouwen versieren hun handen met henna. Zowel de mannen als de vrouwen trekken meestal nieuwe kleren aan en het huis wordt extra aandachtig versierd voor deze feestdag.

Ook de arme mensen doen mee met deze gebruiken. Veelal krijgen ze voedsel en soms kleding van de rijkeren, voor wie het een plicht is voor de armen te zorgen. Daarna gaan de mensen naar de ontmoetingsplaats, een moskee of een zaal, en in warme landen een stuk open terrein, om daar naar de preek van de imam te luisteren, waarmee de ramadan echt afgesloten wordt. Ook de vrouwen en kinderen zijn daarbij meestal aanwezig, zoals de profeet heeft aanbevolen. Dan omhelzen de mensen elkaar, en vergeven zij elkaar eventuele fouten uit het afgelopen jaar. Ze wensen elkaar een gezegend feest.

Aan het begin van de ramadan schreven we over de iftar-maaltijd.