Talent van oost krijgt nog wat meer tijd om te ‘showen’

15-05-2021 Uit Redactie

Angelica, en op het beeld hieronder ook Pepijn en Lina zonden al een filmpje in waarin ze hun kunnen tonen; foto's: Oost Showt Talent!


SCHIEDAM – Muzikaal talent en kinderen uit Schiedam-Oost die gewoon graag zingen, rappen of hun instrument bespelen, hebben langer de tijd om te werken aan hun inzending voor ‘Oost Showt Talent!’. De inschrijftermijn is twee weken verlengd tot 1 juni.

Met Oost Showt Talent! willen goede doelen stichting Fu Den Sani en wijkplatform Oost Pact Door, kinderen van acht tot twaalf uitdagen te laten zien wat ze kunnen, met hun gitaar, of meerstemmige zang. Als rapper of samen op de piano. Net zoals Celeste, Angelica, Pepijn, Lina en Abigail & Shyangel. Onder meer zij zonden hun bijdrage al in, kijk maar eens op deze website.

Annemarie Tel, directeur van Fu Den Sani (letterlijk: ‘van die dingen’), is ervan overtuigd dat er nog veel meer jong talent in de wijk te vinden is. “Er wonen zeker vijfhonderd kinderen in die leeftijdscategorie in oost.” En wat haar betreft schuilt er in ieder kind een talent, dus waarom ook niet vijfhonderd inzendingen? Zij hoopt dat de jury – enkele ‘troubadours’ – het wat dat betreft heel zwaar krijgt. En het is daarom dat de inschrijftermijn verlengd is: om nog meer kinderen de kans te geven mee te doen.

Tenslotte is het gaaf om zelf een filmpje te maken, en te laten zien aan de buren en andere wijkgenoten. Blij zijn met wat je allemaal kan. En het is als wijk leuk om te zien wat er voor jong talent in de buurt te vinden is. Trots zijn op elkaar, dat doet een wijk goed tenslotte. En het kan toch eigenlijk niet anders of mensen die plezier hebben als ze muziek maken, dat die ervoor zorgen dat het bij anderen aan gaat kriebelen? Zien spelen doet spelen, zien zingen doet zingen. Als je zelf doende bent zeg je tegelijk tegen anderen: wil jij ook eens proberen?

Er is door de organisatie besloten meer tijd te geven aan inzenders omdat het best nog wel iets kan zijn, een filmpje maken van een muzikale prestatie. Tenslotte moet je iets bedenken, oefenen en weten vast te leggen, beseft Tel. Oost Showt Talent! kan daar bij helpen, legt ze uit. Daar komt bij dat het natuurlijk ook geen makkelijk jaar is geweest. “Omdat veel mensen thuis waren, kinderen en ouders, werden de problemen die er zijn nog al eens uitvergroot.” Dicht op elkaars lip zitten is wat dat betreft misschien niet zo goed. Maar tegelijk kan Oost Showt Talent! ook een antwoord zijn op de problemen, juist door iets leuks, misschien wel nieuws te doen en daar je ziel en zaligheid in te leggen. Dat kan aanstekelijk werken.

En wat ook een stimulans kan zijn voor muzikanten in spé is de prijs die te winnen valt in de ‘talentenjacht’: de hoofdprijs is zes uur samen optrekken met een van de Troubadours van Oost, die kan coachen en begeleiden om misschien wel samen met de winnaar de studio in te gaan of een optreden te organiseren. Welke troubadour dat wordt, hangt af van de winnende inzending, want de organisatie zoekt naar de beste match tussen winnaar en troubadour.

Daarom hebben Fu Den Sani en Oost Pact Door zich ingezet om alle kinderen via school en andere wegen te bereiken, met tenminste een flyer. Zij hopen dat die flyer ook de ouders onder ogen komt, zodat die hun kinderen kunnen steunen als die in de weer zijn met muziek of rap, en ze misschien over een drempeltje heen kunnen helpen. Ook al zullen ouders die denken dat hun kind verlegen is, in het project ‘zeker verrast worden’, aldus Tel. In ieder geval moeten de ouders hun toestemming geven dat het filmpje voor een paar maanden online komt. Tenslotte zal het voor de meeste deelnemers gaan om hun eerste ‘optreden’. Wie weet waar dat in uitmondt? Misschien in jongeren die muzieklessen gaan volgen. In nieuwe rolmodellen voor de buurt? Maar in ieder geval – aldus Tel – in veel plezier in het ‘showen’ van al het oostse talent.

Bekijk de foto'sGerelateerd