Tegenvallers zorgen voor vertraging renovatie museum

25-08-2021 Uit Redactie

Foto: archief


SCHIEDAM - De renovatie van het Stedelijk Museum Schiedam kost meer tijd dan gepland. Dat bleek de afgelopen maanden tijdens het werk aan het Sint-Jacobs Gasthuis.

Vorige week maakte het museum de vertraging bekend, toen de 'buitenexpositie' van graffitikunst op het terrein van de voormalige glasfabriek werd aangekondigd. Het oponthoud is ook een belangrijke motivatie voor het museum om de graffitikunst en -kunstenaar naar het fabrieksterrein te brengen: er zou anders immers een fors gat in de programmering ontstaan.

Toen het museum oktober vorig jaar sloot voor de renovatie, was de verwachting dat na ongeveer een jaar het vernieuwde museum weer in gebruik kon worden genomen. Dat blijkt niet het geval. Tijdens het werk kwamen er onvoorziene omstandigheden aan het licht. Een woordvoerder van de gemeente, opdrachtgever voor de verbouwing, stelt dat er drie belangrijke tegenvallers zijn: "De waterleiding bleek het gebouw op een andere locatie binnen te komen dan iedereen op basis van de tekeningen verwachtte." Daarom moest de hoofdaansluiting worden omgelegd. "Andere werkzaamheden moesten daarop wachten."

Verder bleek volgens hem de kwaliteit van oude wandafwerkingen op veel plekken slechter dan vooraf was ingeschat. "Ze waren wel steekproefsgewijs nagekeken, maar toen alle voorzetwanden waren verwijderd bleken ze nog slechter dan gedacht."

Tot slot bleek de verf die is gebruikt op balken, kozijnen en ramen 'zeer kleine hoeveelheden chroom-6 te bevatten'. Chroom-6 is een stof die kan leiden tot gezondheidsschade, zo weet men nu. "Om die onderdelen veilig te kunnen bewerken moest de werkwijze worden aangepast", aldus de woordvoerder.

Het museum heropent nu volgens hem 'in het voorjaar van 2022'. "De kosten van de renovatie blijven binnen het beschikbare budget."Gerelateerd