Theaterdirecteur kijkt uit naar nieuw uitgaansgebied voor de deur

03-01-2021 Uit Redactie

Een verblijfsgebied voor de deur van het theater; impresse van de plannen rond het Stadserf; beeld: gemeente Schiedam


SCHIEDAM – Rob Roos, directeur van Theater aan de Schie, is enthousiast over de nieuwe plannen voor het Stadserf en zijn schouwburg. “Lekker positief nieuws voor het komend jaar”, zo vat hij samen. “Daar waren we wel aan toe.”

Hij ziet een lang gekoesterde wens in vervulling gaan: een eigen entree voor het Theater aan de Schie, niet ‘weggestopt’ in het gemeentehuis. “In 1998, bij de bouw van het complex, is dat al door het theater aangegeven.” En in 2012, toen Roos begon als directeur, kaartte hij die hartenwens opnieuw aan. Vijf jaar geleden werd al een eerste schetsontwerp voor een nieuwe entree opgesteld.

Daarop staat niet het appartementenblok dat opduikt in de plannen die wethouder Fahid Minhas eerder deze maand presenteerden. Dat moet komen voor het theater en het Proveniershuis. Dat betekent niet dat Roos dit complex van mogelijk 37 woningen voor de deur niet ziet zitten. In de plint komt ruimte voor horeca. “Een nieuwe uitgangsgebied voor Schiedam”, zo ziet Roos voor zich. Met mogelijkheden om bijvoorbeeld buiten te programmeren, op het theaterplein.

Zijn enthousiasme zal niet voorkomen dat Roos ook kritisch naar de plannen zal kijken. “Het zou ook raar zijn als we als grootste gebruiker van het complex niet bij de verdere uitwerking van de plannen betrokken zouden worden.” Roos gaat ervan uit dat hij en het theater plek krijgen in het projectteam. Dat zal het schetsontwerp moeten uitwerken tot een concreet programma zoals dat ter goedkeuring aan de raad zal worden voorgelegd. Ook zal het de architect kiezen.

Een van de dingen waar voor moet worden gewaakt is dat het theater en de horeca daarbij aanstoot kunnen geven aan de omwonenden, bijvoorbeeld vanwege geluidsoverlast. Van komende en gaand publiek, maar ook van de vrachtwagens die aan een grote theatershow te pas komen. Die vrachtwagens moet ook op een goede manier hun decors en andere spullen kunnen brengen en halen bij het theater, dus de logistieke kant van het theater moet niet worden volgebouwd.

Doel van de exercitie moet worden om het theater een prominente, zichtbare plek te geven bij binnenkomst van Schiedam-Centrum, naast een echt Aleida-plantsoen. Tussen dat plantsoen met de ruïne van het Huis te Rivière en het nieuwe appartementencomplex komt de nieuwe theateringang. In 2022 kan dat al realiteit zijn.

Roos wil graag iets moois voor de stad creëren. “Daar mogen we best wel even op kauwen. Het betekent immers een echte upgrade voor de stad.” Een nieuw verblijfsgebied voor Schiedammers, midden tussen het horecaplein bij de Euroscoop en de Grote Markt. Dat wordt mooi...Gerelateerd