Toen de nacht viel over de Plantage

03-09-2017 Uit Redactie

SCHIEDAM – Licht – en donker. Jong en wat ouder, Plantagebewoners en mensen van verder. Gisteravond troffen uitersten elkaar en dat zorgde voor ontmoeting en sfeer. Plus zo het nodige aan ontroering, schoonheid en plezier.

De Plantage bestaat 250 jaar en daarom was er de Nacht van het Park, met lichtkunst en muziek. En kunst in de ramen van de woningen van de Tuinlaan en de Lange Nieuwstraat.

De eerste muziek kwam van de Rijnmondband en van diens jeugdige evenknie. De bands maakten parade door het park en 'lokten' zo de bezoekers mee langs de verschillende luchtkunstwerken, projecties en stukje mini-theater. Wat te denken van sprekende bomen, sprekend dan ook nog puur in dichtvorm. Of een spook dat lijkt te worden gevoerd door zwartwit-beelden uit een ver en uit een recent verleden. Of parkse elementen die te zien zijn als de bezoekers ze ontdooien. Studenten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunst projecteerden op een blinde gevel in de Lange Nieuwstraat een huizenhoog kunstwerk. Hester Scheurwater wilde met haar installatie 'Jonge Dochter, Kwaade Wyven' de vrouwen van toen een gezicht geven.

Grootste gemene deler tussen de werken was de geschiedenis van het park. En daarmee de geschiedenis van de mensen rond de groene long van Schiedam - al zo veel jaren.

Bekijk de foto's
Gerelateerd
Reacties