Trekker Suikerzoet maakt kans op Oscar

25-01-2017 Uit Redactie

LOS ANGELES - The Red Turtle, de film van regisseur Michael Dudok de Wit, dingt mee naar een Oscar. Dit in de categorie Beste Animatiefilm, zo maakte de organisatie achter de Oscar bekend.

De film, over een schipbreukeling die overleeft op een tropisch eiland dat alleen bevolkt wordt door schildpadden, krabben en vogels, was een publiekstrekker tijdens het laatste Suikerzoet Filmfestival. Op 19 november was de Havenkerk goeddeels gevuld toen The Red Turtle werd vertoond. Het bijzondere is dat de film woordloos is.

Het verhaalt over de nietige mens en de machtige natuur en de manier waarop de schipbreukeling de verschillende fases in zijn leven - op een onbewoond eiland wordt hij toch vader - ondergaat.

Een grote eer noemt Dudok de Wit (uit 1953) de Oscar-nominatie. Zeker voor de echte filmhuisfilm die The Red Turtle is. De kans dat hij 26 februari daadwerkelijk de Oscar krijgt, lijkt Dudok de Wit niet heel groot. Amerikanen bekronen graag Amerikanen, zo weet de regisseur, die in Londen woont. In de afgelopen tien jaar is de animatie-Oscar volgens Dudok de Wit steeds naar een Amerikaanse film gegaan. Hoe mooi zijn film ook is, de kans dat hij wint schat de regisseur één op een miljoen, zo stelde hij in de krant het Parool.

De film is een van de vijf genomimeerde films, naast werk uit de grote Amerikaanse studio's van Zootopia en Moana. Dudok de Wit won in 2001 al een Oscar voor zijn korte film Father and Daughter.

Dat was de productie van één man; aan The Red Turtle hebben volgens Dudok de Wit 'honderden mensen meegewerkt'. "Dus nu ben ik blij voor de hele ploeg - van de meest junior animator tot de Japanse en Franse producenten die zo'n risico hebben genomen door mij deze film te laten maken." Gerelateerd