Twee nieuwe tentoonstellingen in museum

30-06-2019 Uit Redactie

In de Hoogstraat. Verhalen uit een winkelstraat

SCHIEDAM - Zaterdag aan het eind van de middag heeft wethouder Marcel Bregman in het Stedelijk Museum Schiedam de tentoonstellingen ‘In de Hoogstraat. Verhalen uit een winkelstraat’ en ‘Kermisvrijer, de ezel en andere zaken' geopend.

Wethouder Marcel Bregman begon met een dankwoord aan museumdirecteur Deirdre Carasso: “We hadden als college gevraagd: zorg dat het museum ook weer de Schiedammers op de been brengt. Dank je dat je het museum weer terug hebt gegeven aan de Schiedammers.” De wethouder vervolgde: “De Hoogstraat is medebepalend voor het gezicht van Schiedam, je kunt het zien als de temperatuurmeter voor Schiedam. De tentoonstelling vertelt het verhaal van de Hoogstraat. Wij - als gemeente - moeten nieuwe geschiedenis schrijven.”

Museum-directeur Deirdre Carasso: “Al konden we niet aan alle ondernemers van de Hoogstraat een plekje geven op de zaal, de tentoonstelling is wél een ode aan alle ondernemers, aan degenen die de straat jarenlang trouw bleven en de winkeliers die er al jarenlang zijn gevestigd, maar ook aan de ondernemers die zich er in de afgelopen tijd hebben gevestigd.” Ook gaf zij aan dat er een boekje zal worden gemaakt waarin alle ondernemers van de Hoogstraat de gelegenheid krijgen zich te presenteren. Dat boekje zal worden uitgedeeld aan alle bezoekers van de tentoonstelling. Carasso benadrukte bovendien dat de expositie weliswaar geopend werd, maar dat deze nog niet af is. Iedereen kan gaande de tentoonstelling nog foto’s brengen over de Hoogstraat en zijn verhalen delen. Die worden dan vastgelegd en online toegankelijk via de WIKI-Schiedam.

Annegreet van Bergen, econome en schrijfster van de boeken 'Het goede leven' en 'Gouden jaren', was als spreekster uitgenodigd. Zij nam haar toehoorders mee terug in de tijd.

‘Kermisvrijer, de ezel en andere zaken' is een tentoonstelling van 25 jaar werk van Erik Mattijssen. Er is een verband tussen beide tentoonstellingen: Erik Mattijssen maakte op verzoek van het museum nieuw werk met als thema de Schiedamse Hoogstraat. Dat nieuwe werk is te zien aan een wand van ‘In de Hoogstraat’.

Beide tentoonstellingen zijn in het Stedelijk Museum Schiedam aan de Hoogstraat 112 in Schiedam te zien tot en met 6 oktober 2019.