Uit liefde voor de arbeider

03-02-2018 Uit Redactie

Frank en Fenna, de twee jongste kinderen van Cas Oorthuys


SCHIEDAM – Het zijn foto's gemaakt voor een boek bij het eeuwfeest van de werf. De foto's van Cas Oorthuys van de Gusto. Ze getuigen van een grote liefde voor de mens.

Dat concludeert directeur Deirdre Carasso na het zien van de foto's, vanaf vandaag te zien in het stedelijk museum. Ze tonen 'de verbondenheid tussen mensen die samen iets moois maken'. “Wij waren de Gusto” heet de tentoonstelling dan ook.

“Dat hadden we graag zo willen houden”, stelde Bart van Dam, vanaf 1965 personeelsmedewerker en later directeur IHC Gusto Staalbouw, die tijdens het openingsfeest terugkeek op de roemruchte jaren van de Gusto. Een werf die vooral werk bood aan arbeiders uit de Gorzen – een wijk die mede gebouwd werd om het personeel voor de werk te huisvesten. Later kwamen er ook wel Brabanders werken, met name in de staalbouw - ook meer de Van Brienenoordbrug mogen zij voor een groot deel op hun naam zetten.

Niet zo groot als Wilton, of de RDM, maar met zo'n duizend, twaalfhonderd mensen in de hoogtijdagen toch een factor van belang voor de stad, die aan het begin van de twintigste eeuw te maken kreeg met oplopende werkloosheid als gevolg van de tanende verkopen van de jeneverindustrie. De scheepsbouw vulde dat gat goed op.

De foto's van Oorthuys werden gemaakt aan het begin van de laatste bloeiperiode van de werf, eind jaren vijftig en begin jaren zestig. In 1962 bestond het bedrijf honderd jaar, waarvan ruim de helft van die tijd gevestigd in Schiedam.

Oorthuys kwam in die periode een flink aantal dagen naar Schiedam. Het was een commerciële opdracht, maar zoals gezegd, die liefde, die verloochen je niet. “Mijn vader wist de mensen op zijn foto's, ook al zijn het grote groepen mensen, toch ook allemaal een eigen karakter mee te geven, heb ik de indruk”, zo vertelde zijn zoon Frank, vanmiddag bij de opening aanwezig. “Anoniem was nooit iemand.”

Gekoppeld aan een flinke portie vakmanschap maakt dat bijzondere foto's die een belangrijk stuk geschiedenis van Schiedam en de Schiedammers naar voren brengen. Journalistiek, meer dan kunstzinnig, aldus Oorthuys' dochter Fenna. “Mijn vader voelde zich geen kunstenaar.”

Bekijk de foto'sGerelateerd