Uitgesteld: The Book of Casca

06-05-2021 Uit Advertorial

Casca met zijn werk


SCHIEDAM - De opening van de nieuwe tentoonstelling bij Open Art Exchange is niet aanstaande zaterdag, maar op 23 mei.

"Vanwege ziekte zijn wij helaas genoodzaakt de opening van de solotentoonstelling van Casca voorlopig uit te stellen", zo laat Open Art Exchange weten. "Zonder tegenbericht zal dit de nieuwe datum zijn. In de tussentijd is de tentoonstelling Undertow nog te zien van woensdag t/m zaterdag. Een afspraak maken is niet meer nodig."
 

The Book of Casca

Sinds lange tijd maakt Casca er een gewoonte van om oude leesboeken te gebruiken om zijn schetsen vast te leggen van de imaginaire wezens die zijn gedachtewereld bevolken. Deze keer vond hij een oud Afrikaans reisboek uit 1830 op een stoffige plank in een bibliotheek. Toen hij de pagina’s over de Congo las, realiseerde hij zich dat de ouderdom van een boek weinig van doen heeft met het waarheidsgehalte ervan. Hij besloot het boek voor altijd te transformeren en zijn eigen waarheid toe te voegen aan de pagina’s: de geboorte van The book of Casca. 

Casca’s wereld, gevoed door zijn langdurige verblijf bij de Chokwe stam in Angola en zijn levenslange interesse in inheemse Afrikaanse culturen, is gevuld met een eindeloze kleurrijke parade van gedeformeerde figuren, geannoteerd met inheemse maskers en symbolen in een volstrekt unieke hedendaagse beeldtaal. Een vervreemdende, associatieve wereld met tegelijkertijd een humane expressie die doet herkennen en ontroeren, uitnodigt tot nieuwe verhalen. Een nieuwe waarheid over de wereld van vandaag met al zijn grote en kleine stereotypen. Weinig ontgaat zijn waarnemend oog. Welkom in The Book of Casca. 

Casca 

Casca (1976), is een autodidactisch kunstenaar geboren in Lissabon uit een kunstenaarsfamilie met Angolese familieleden. Hij is een van de weinige Angolese Luso-kunstenaars in de wereld van de hedendaagse Angolese kunst. Zijn schilderijen, tekeningen, collages en sculpturen zijn sterk beïnvloed door de maskers, symboliek en oude verhalen van inheemse Angolese culturen, onder anderen de Chokweh-mensen in Noord-Angola, die hij bestudeerde en met hen samenwoonde in zijn vormende jaren. Sinds 2016 is Casca te zien in diverse exposities in Angola, UK, Nederland en Duitsland. 

Opening

De solotentoonstelling van Casca is te zien vanaf zondag 23 mei. Volgens de huidige Coronamaatregelen, is het niet meer verplicht om een tijdslot te reserveren. Wel hanteren wij een maximaal aantal bezoekers en kan het dus zijn dat u even moet wachten bij aankomst. 

Tijdens de opening op zondag 23 mei verzorgen wij een hapje en een drankje tijdens uw bezoek.

Gerelateerd