Vanuit Schiedam naar Workum

25-08-2019 Uit Han van der Horst

De vlag hangt uit in Workum; foto: Han van der Horst


COLUMN - Loop je op je gemak door het Friese stadje Workum, hangt daar ineens de Schiedamse vlag uit. Zou daar een stadgenoot neergestreken zijn met een bric-à-bracwinkeltje? Heeft een Fries of Friezin zijn of haar hart veroverd en is dit een poging om temidden van zoveel pompebledde de oorspronkelijke identiteit toch zichtbaar te maken? Was het trouwens wel de Schiedamdse vlag? ‘t Leek wel of er ergens een kleinigheid niet aan klopte

Hij hing uit bij een patatzaak van enorme proporties en desgevraagd verklaarde de jongen bij het vet dat het om de vlag van Workum ging: vier banen geel zwart. Hij is in 1708 voor het eerst beschreven en ontleend aan het prachtige gemeentewapen https://nl.wikipedia.org/wiki/Vlag_van_Workum, waarin behalve veel geel een halve zwarte adelaar voorkomt. Dat zie je wel vaker in Friesland. De Schiedamse vlag heeft zoals wij allen weten, niet vier maar zes banen.

Daarmee waren de verbintenissen met Schiedam nog niet compleet. In de oude stadskerk staat een prachtig klein orgel, dat ooit in het bezit was van de Oud-Katholieke kerk op de Dam. We woonden een concert bij door de organist Mark Brandwijk, die voor een paar onderdelen van zijn programma het enorme grote orgel van de kerk liet voor wat het was en plaats nam achter het Schiedamse. Hij speelde er een laat werk van Mozart op en uit de klank bleek dat de oud-katholieken dit orgel nooit hadden mogen laten gaan.

Ook ontmoetten wij de heer Hettinga, genealoog van stiel, die werkte in een grote loods vol boeken en ordners. Hij had een groot werk gemaakt over de genealogie van de Hettinga’s en Henk Hettinga van het jenevermuseum kende hij wel.

Afgelopen vrijdag gaf onze stadsorganist Arjen Leistra trouwens een groot concert op het danige orgel van de dorpskerk in Balk. Hij voerde werken uit van Mozart, Mendelssohn, Richter, Matter en Bach. Dit in het kader van de serie Muziek aan de Luts. De Luts is het riviertje dat Balk doorsnijdt, zoals alle liefhebbers van de Elfstedentocht weten.

En zo stonden Workum en Schiedam dichter bij elkaar dan je zou vermoeden, bedachten wij in hotel Wymerts, dat van voren uitziet op de hoofdstraat van Workum en van achteren op het Eindeloze Friese platteland. Workum is namelijk een langgerekte stad. Aan beide zijden van de centale markt en de oude kerk strekken zich twee lange straten uit. Dat geeft Workum een onmiskenbaar stedelijk aanzien. Maar achter de huizenrij begint meteen het platteland. Echt de moeite waard om te bezoeken.Gerelateerd